Twijfels blijven over missie Afghanistan
DEN HAAG (ANP) - Een bliksembezoek van Amerikaanse topdiplomaten en hoge militairen aan Den Haag heeft woensdag de twijfels bij kabinet en Tweede Kamer over een nieuwe, risicovolle missie naar Afghanistan niet weggenomen.
De Amerikaanse delegatie beloofde de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Kamp (Defensie) dat Nederlandse militairen steun krijgen als ze in de provincie Uruzgan in de problemen zouden komen. Tot onvrede van het kabinet is echter onduidelijk hoe die steun er precies gaat uitzien.„We hadden een duidelijke boodschap. Er kan geen misverstand zijn over onze solidariteit”, zei Daniel Fried, topambtenaar op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, na afloop van zijn gesprekken met Bot en Kamp.
Maar in kringen rond het kabinet zijn de Amerikaanse garanties gereserveerd ontvangen. Algemene toezeggingen zijn mooi meegenomen, maar als er zich problemen voordoen wil het kabinet weten binnen hoeveel minuten hulp van gevechtshelikopters of andere zogeheten ”quick reaction forces” in de buurt is.
Fried: „De Nederlanders kunnen erop vertrouwen dat ze de militaire steun krijgen die nodig is. De Verenigde Staten hebben Afghanistan niet bevrijd van de Taliban om deze missie of een deel daarvan te zien mislukken.”
Hij refereerde aan de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995, toen Nederlandse militairen van de VN-missie Unprofor geen steun kregen van andere westerse landen en opzij werden geschoven door het Bosnisch-Servische leger. „We herinneren ons de Balkan tien jaar geleden. Maar de NAVO is geen Unprofor.”
De Amerikaanse delegatie bestond uit twee hoge militairen van de NAVO en van het Amerikaanse Midden-Oostencommando in Florida en twee topdiplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.
Volgens Fried zullen er Amerikaanse troepen in het zuiden van Afghanistan zijn, maar zijn dat geen „statische eenheden.” Het veiligheidsplan wordt een „flexibel plan” omdat er tegen de Taliban en het terroristennetwerk al-Qaida geen „traditionele oorlog” wordt gevoerd.
Volgens de Amerikanen is de provincie Uruzgan overigens minder gevaarlijk dan de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) vreest.
Fried en zijn collega Peter Flory wezen erop dat er nog geen zelfmoordaanslagen in Uruzgan zijn geweest. De Amerikanen hebben „een paar slechte dagen gehad in Uruzgan”, zei Flory.
Voor Kamerleden van de regeringspartijen is er met het bezoek van de Amerikanen weinig veranderd. Volgens Bakker (D66) gaat het niet zozeer om de veiligheidsgaranties als om de risico’s die in Uruzgan op de loer liggen. Hij pleit ervoor dat het kabinet morgen nog geen besluit neemt over de missie. VVD-Kamerlid Van Baalen noemt het bliksembezoek „bemoedigend.” „Nu is het kabinet aan zet.”