Steeds meer mensen lijden grote armoede
In de hele wereld leven 307 miljoen mensen die van minder dan 1 dollar (1,05 euro) per dag moeten rondkomen. Met twee dollar per dag (2,10 euro) moeten 495 miljoen het doen.
Dat blijkt uit een rapport van de VN-conferentie voor handel en ontwikkeling (Unctad) dat dinsdag is verschenen. In Azië is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft de laatste 25 jaar fors afgenomen, maar in Afrika is het geleidelijk blijven groeien.
Van de minst ontwikkelde landen in de wereld bevindt zich het grootste aantal in Afrika: 34 van de 49. In die Afrikaanse landen moesten negen van de tien mensen in de tweede helft van de jaren negentig rondkomen van minder dan 2 dollar per dag. Hun gemiddelde uitgaven bedroegen 86 dollarcent per dag (90 eurocent). In de Verenigde Staten was dat 41 dollar (ruim 42 euro).
Volgens de Unctad versterkt de huidige globalisering de armoede van de grondstoffenexporterende armste landen nog. Dat komt onder meer door de dramatische daling van de prijzen van niet-energieleverende grondstoffen. Die zijn nu nog maar half zo hoog als omstreeks 1980.
Deze ontwikkeling betekent dat het doel van de internationale gemeenschap om de extreme armoede in 2015 gehalveerd te hebben, bij lange na niet wordt gehaald. Integendeel: als het zo doorgaat is het aantal allerarmsten dan waarschijnlijk met 30 procent gestegen tot 420 miljoen. Veel van de minst ontwikkelde landen bevinden zich in een soort armoedeval omdat de geringe groei en het lage inkomen voor de mensen sparen en investeren onmogelijk maakt.
De trend is volgens de deskundigen van de Unctad alleen nog te keren als de leiders van de armste landen en de internationale gemeenschap absolute prioriteit zouden geven aan economische groei. Secretaris-generaal Rubens Ricupero van de Unctad zei dat verdubbeling van het inkomen van huishoudens in de allerarmste landen door economische groei een enorme verbetering zou geven. Maar volgens hem besteedt de politiek daar te weinig aandacht aan.
Volgens het Unctad-rapport slagen zelfs mensen met minuscule inkomens erin iets opzij te leggen. Spaargeld is nodig voor investeringen, die weer tot economische groei kunnen leiden. Vaak hebben mensen echter zo weinig spaargeld dat een kleine tegenslag al voldoende is om alles kwijt te raken.