Binnenland

Zware straf geëist tegen AIVD’er

ROTTERDAM (ANP) - Het openbaar ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Rotterdam acht jaar cel geëist tegen AIVD-medewerker Outman Ben A.

1 December 2005 08:29Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

Officier van justitie A. Zwaneveld beschuldigt hem van het opzettelijk doorspelen van geheime onderzoeksinformatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), onder meer aan vermeende leden van het terreurnetwerk de Hofstadgroep.Ben A. ontkende deze beschuldiging in zijn laatste woord nog nadrukkelijk. De AIVD’er zit nu ruim een jaar in voorarrest.

Het gaat dan ook om een zwaar misdrijf, meent justitie. De gelekte gegevens hadden betrekking op lopende, zeer gevoelige operationele activiteiten van de AIVD in het kader van terrorismebestrijding. Aan het bekend worden van AIVD-informatie kleven grote risico’s voor het onderzoek naar terrorisme, benadrukte Zwaneveld.

Ben A. was als bewerker van afgeluisterde gesprekken van de geheime dienst direct betrokken bij het AIVD-onderzoek naar de zogenoemde Hofstadgroep. Hij heeft onder meer een afgetapt telefoongesprek van 5 augustus 2004 aan Hofstadverdachte A. H. gegeven. Aan Hofstadverdachte M. B. stuurde hij een verslag van de stand van zaken van het AIVD-onderzoek naar de Hofstadgroep, stelde Zwaneveld vast.

De bewerker heeft volgens het OM overigens meer informatie gelekt. Het gaat om nog een afgetapt gesprek en een verslag over de stand van zaken van de AIVD. Ook is een observatieverslag van de AIVD op straat komen te liggen.

Ten slotte heeft Ben A. volgens de aanklaagster een e-mailbericht aan bestuurslid S. Bellari van de Unie van Marokkaans-Nederlandse Academici en Hbo’ers (UMAH) gestuurd. Daarin waarschuwt hij dat bekenden van Bellari door de AIVD worden afgeluisterd vanwege onderzoek naar terrorisme.

„Uiteindelijk is de uitgelekte informatie ook zeer breed verspreid”, concludeerde Zwaneveld. „Die was voor de ontvangers zeer interessant. Het werd voor hen duidelijk dat zij in de gaten werden gehouden”, zei de aanklaagster, verwijzend naar verdachten van terrorisme.

Over het motief heeft zij overigens geen duidelijkheid gekregen. „Van directe contacten met de ontvangers van de informatie is mij, behalve van contacten met Bellari, niets bekend. Mij is ook niets gebleken van sympathieën voor fundamentalistisch-islamitische groeperingen bij de verdachte.”

De advocaten van de AIVD-tolk vinden dat hun cliënt geen eerlijk proces heeft gekregen. Daarom moeten de rechters deze strafzaak afkappen, meende raadsman M. Pestman. „We konden op geen enkele wijze de door de AIVD verstrekte informatie over de beschuldigingen controleren op waarheid.” Ook hebben getuigen van de AIVD zich voortdurend op hun geheimhoudingsplicht beroepen bij cruciale vragen, constateerde de advocaat. Het motief van justitie en de AIVD om de staatsveiligheid te beschermen en daarom terughoudend te zijn met het verstrekken van informatie is naar de mening van Pestman vaak ten onrechte gehanteerd.

De andere advocaat van Ben A., B. Böhler, betoogde gisteren dat het OM er overigens niet in is geslaagd voldoende bewijs te verzamelen om de zware beschuldigingen tegen haar cliënt waar te maken. „Justitie heeft geen motief kunnen achterhalen. Ook is er geen direct bewijs. Niemand heeft bijvoorbeeld gezien dat Ben A. de informatie heeft gelekt.”

De rechtbank doet op 14 december uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer