Klimaatconferentie in Montreal geopend
NEW YORK - In de Canadese stad Montreal is maandag de klimaatconferentie geopend, waar 189 landen bespreken wat er praktisch gedaan kan worden om de uitstoot van CO2 en andere zogeheten broeikasgassen te beperken.
De conferentie is georganiseerd door de VN en volgt op het in werking treden van de Kyotoafspraken eerder dit jaar.Volgens het Kyotoprotocol van 1997, dat door 156 landen is goedgekeurd, moet de uitstoot van broeikasgassen die leidt tot een verhoging van de temperatuur in de periode tussen 2008 en 2012 teruggebracht worden met 5,2 procent in vergelijking met het niveau van 1990. Verder wil men bespreken wat er daarna moet gebeuren. De EU steunde eerder dit jaar een plan om broeikasgassen tussen 2012 en 2020 verder met 15 tot 30 procent te reduceren.
Amerika is wel aanwezig in Montreal -als ondertekenaar van het VN-verdrag over klimaatverandering- maar niet als ondertekenaar van het Kyotoprotocol. Dat werd geparafeerd door de regering-Clinton, maar George Bush liet kort na zijn aantreden in 2001 weten dat de Kyotoafspraken wat hem betreft de prullenmand in konden. Naleving van de afspraken zou ”economisch” te duur zijn volgens Bush, die in zijn twee presidentiële campagnes financieel zwaar werd gesteund door de olie-industrie.
De Amerikaanse afgevaardigde Harlan Watson, die in Montreal optreedt als waarnemer, zei maandag in de marge van de conferentie dat Amerika meer doet dan veel andere landen om klimaatverandering te voorkomen. Die claim werd onmiddellijk onderuitgehaald door Elizabeth May van de grootste Amerikaanse milieuorganisatie, Sierra Club. „Amerika is de grootste vervuiler ter wereld en onder president Bush is dat alleen maar erger geworden”, aldus May.
De VS produceren 25 procent van ’s werelds broeikasgassen. Amerika heeft in Australië, China en India bondgenoten gevonden in de afwijzing van het Kyotoprotocol.
In juli creëerden deze landen een los samenwerkingsverband, waarbinnen men heeft afgesproken de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Deze afspraken betreffen echter geen concrete cijfers over het terugdringen van de uitstoot, maar zijn vooral gericht op de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe energiebesparende technologieën.
Klimaatconferentie:
Uitstoot broeikasgassen moeten met 15 tot 30 procent worden teruggebracht.
De VS produceren 25 procent van ’s werelds broeikasgassen.