Binnenland

Nieuwbouw Nebo zorgt voor irritaties

ZWIJNDRECHT - De bouw van het nieuwe zorgcentrum Nebo voor de gereformeerde gezindte aan de Hoofdland in Zwijndrecht verloopt uiterst moeizaam. De heiwerkzaamheden zorgen voor veel rumoer in de buurt. Bouwvakkers worden bedreigd, een basisschool geeft aangepast les en omwonenden dreigen met procedures. „Het serviesgoed wandelt de kast uit”, klaagt een bewoner.

Jaap Kanters
29 November 2005 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:13
ZWIJNDRECHT – De nieuwbouw van verzorgingshuis Nebo in Zwijndrecht veroorzaakt veel overlast in de buurt. Vooral de naastgelegen school ondervindt veel problemen van de heiwerkzaamheden. Foto Dirk Hol
ZWIJNDRECHT – De nieuwbouw van verzorgingshuis Nebo in Zwijndrecht veroorzaakt veel overlast in de buurt. Vooral de naastgelegen school ondervindt veel problemen van de heiwerkzaamheden. Foto Dirk Hol

„Zal mijn huis blijven staan?” vraagt een bewoonster aan het Volgerland zich af. Ze woont op een steenworp afstand van de bouwput. Het slaan van heipalen is oorverdovend en zorgt voor trillingen. „Door verzakking zit de achterpoort klem. En in de muur ontdekte ik onlangs een scheur. De aannemer kwam zojuist de schade opnemen.”De Zwijndrechtse kijkt reikhalzend uit naar de laatste heipaal, die over enkele dagen de grond in gaat. De afgelopen zes weken werden ruim 300 betonpalen geslagen. Deze vormen de fundering voor het nieuwe verzorgingshuis Nebo in de wijk Walburg. De torenflat met vijftien etages voorziet straks in 114 zorgwoningen.

„Ons huis schudt op zijn grondvesten”, moppert bewoner A. Legerstee. „We kunnen elkaar binnen amper verstaan. Bovendien kamp ik met slaaptekort. Door onregelmatige werktijden rust ik meestal overdag.”

Via een kort geding werd Nebo onlangs gedwongen het aantal heiuren drastisch te beperken. Basisschool Het Accoord, pal naast de bouwput, had de zaak aangespannen. Lesgeven bleek door het onophoudelijke gedreun van de hei-installatie onmogelijk, beweert waarnemend directeur A. van de Pol. „Sommige kinderen werden er misselijk en duizelig van. Concentratie was onmogelijk. Noodgedwongen hebben we onze leerlingen twee dagen naar huis gestuurd.”

Nebo mocht van de rechter niet meer heien tijdens de ochtenduren. Dat gaf de school wat lucht. In de middaguren wordt nu aangepast lesgegeven. Van de Pol: „Vakken waarbij concentratie vereist is, doen we in de ochtenduren. Na de middagpauze, als het heien begint, geven we creatieve vakken.”

Het conflict tussen Het Accoord en Nebo laaide op nadat half oktober de eerste paal was geslagen. Voor het schoolbestuur was het een domper dat de heiwerkzaamheden niet tijdens de zomervakantie plaatsvonden, zoals Nebo beloofd had.

De vertraging werd volgens Nebo veroorzaakt doordat de sloop van het oude zorgcentrum stagneerde. En nadat de puinbrokken waren afgevoerd, bleek de bodemgesteldheid anders dan eerder werd aangenomen. Hierdoor moesten zeventig palen extra de grond in, die tevens langer en dikker waren.

Dus nog meer overlast, ergernis en argwaan bij de schooldirectie. Directeur W. Bos van de Stichting Gereformeerde Zorgcentra Zuid-Holland, waaronder Nebo valt, spreekt van overmacht. „De grondlaag kon pas na sloop worden onderzocht.”

Als tegemoetkoming onderzocht Nebo alternatieve heimethoden, zoals schroefboren. Bos: „Helaas bleek dat technisch onmogelijk.”

Bos stelt dat Nebo diverse oplossingen aandroeg om de geluidsoverlast voor de leerlingen van Het Accoord te reduceren. „We boden keten aan als noodlokalen. Tevens stelden we voor een wal van zeecontainers te plaatsen. Dat was de snelste en goedkoopste oplossing. Maar de school onderbrak plotseling de onderhandelingen en stapte naar de rechter.”

Noodgedwongen, stelt Van de Pol. „We moesten aan alle oplossingen meebetalen. Dat was voor ons onbespreekbaar. Nebo zorgt toch voor de overlast?”

De gemeente Zwijndrecht fungeerde tussentijds als bemiddelaar, maar kon een gang naar de rechter niet afwenden. „Een geluidswal van zeecontainers leek ons een goede oplossing”, reageert een gemeentewoordvoerder. „De vergunningaanvraag hiervoor duurt normaliter zes weken. Om tijdwinst te boeken, stelden we -tegen de regels in- voor om de aanvraagtijd te schrappen. De school koos echter een juridische weg.”

Van de Pol: „Onderzoek wees uit dat de geluidsvermindering door de wal minimaal zou zijn.”

De rechterlijke uitspraak betekende beduidend minder hei-uren. Als compensatie verleende de gemeente Nebo toestemming om tot in de avonduren en op zaterdag te heien.

De aangepaste tijdstippen riepen echter weer irritaties op bij omwonenden. „Twee heiers werden bedreigd”, aldus Bos. „Ernstig genoeg om aangifte van te doen bij de politie.”

Een van de heiers reageert nuchter op het akkefietje. „Ik had een woordenwisseling met een bewoner. De man dreigde opeens te gaan slaan. Als vechtsportkampioen raakte ik daar niet van onder de indruk. Ik vertelde hem rustig dat ik gewoon mijn werk deed.”

Door de bouwvertraging dreigen er verder schadeclaims van aannemers, aangezien door de perikelen in Zwijndrecht meer projecten vertraging oplopen. Tevens loopt Nebo mogelijk subsidies mis. En blijkt het ene brandje geblust, dan ontvlamt alweer een volgende.

Zo overweegt een groepje omwonenden Nebo en de gemeente, die de bouwvergunning verleende, voor de rechter te dagen. De bezwaarmakers menen dat het 84 meter hoge gebouw te veel zonlicht wegneemt, te dicht aan de weg verschijnt en voor parkeerproblemen gaat zorgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer