Ahold schikt rechtszaken fraudeaffaire
AMSTERDAM (ANP) - Ahold heeft een schikking getroffen voor de rechtszaken die tegen het supermarktconcern waren aangespannen na het boekhoudschandaal in 2003. Gedupeerde beleggers krijgen daardoor in totaal 1,1 miljard dollar (945 miljoen euro) terug.
Dit heeft Ahold maandagochtend bekendgemaakt.Beleggers die tussen 1999 en 2003 aandelen Ahold kochten, ontvangen een schadevergoeding van 0,90 tot 1,15 euro per aandeel. Alle beleggers, zowel binnen als buiten de Verenigde Staten, kunnen zich hiervoor aanmelden.
Ahold treft voor de schikking een voorziening van 896 miljoen euro, die ten laste wordt gebracht van de resultaten in het derde kwartaal. Na belastingen komt dit neer op 585 miljoen euro. Het concern publiceert dinsdag zijn kwartaalcijfers. De eigenaar van supermarktketens als Albert Heijn en C1000 rekent erop dat de verzekering 100 miljoen euro meebetaalt aan de schikking.
Volgens Ahold-bestuurder P. Wakkie betekenen de schikkingen het einde van alle civiele rechtszaken die na de boekhoudfraude tegen Ahold waren aangespannen.
De beurskoers van Ahold kwam in februari 2003 in een vrije val terecht toen het concern een boekhoudschandaal openbaarde. Vooral in de boeken van dochteronderneming US Foodservice bleek te zijn gerommeld. Op de dag waarop dit werd aangekondigd, 24 februari 2004, ging 63 procent van de beurswaarde in rook op.
Ahold heeft ook een schikking getroffen met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over de onderzoeken die lopen bij de Ondernemingskamer. Hierin is afgesproken dat Ahold 2,5 miljoen euro betaalt voor de kosten die de VEB heeft gemaakt. Het betrof onderzoeken naar de jaarrekeningen van 1998 tot en met 2002.
De bestuurders C. van der Hoeven en M. Meurs stapten na het boekhoudschandaal direct op. Tegen hen loopt nog een strafzaak in Nederland. De VEB laat de voorgenomen eis tot schadevergoeding aan het adres van Aholds oud-bestuurders, onder wie ook J. Miller (US Foodservice), vallen en draagt deze over aan Ahold. „Ahold moet ons elk jaar in het jaarverslag laten weten hoe het met deze arbitrageprocedures of rechtszaken staat”, aldus De Vries. Als het een overeenkomst treft met de oud-bestuurders zal Ahold dit direct melden.
VEB-directeur P. P. de Vries is tevreden met de dubbele schikking. „Alle beleggers, zowel binnen als buiten de VS, worden gelijk behandeld. De schikking biedt de aandeelhouders een substantiële compensatie.” Volgens de beleggersvoorman is niemand gebaat bij langdurige rechtszaken. De lopende enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer, aangespannen door de VEB, zal worden afgerond. Daarna zal de VEB geen vervolgstappen meer zetten. De beleggersvereniging houdt zich wel het recht voor juridische stappen te nemen tegen Deloitte, Aholds accountant ten tijde van het boekhoudschandaal.
Aholdtopman A. Moberg noemde de schikking eerlijk ten opzichte van de aandeelhouders. „We zijn blij dat we met het schikkingbedrag onder dat van Enron en Worldcom zijn gebleven.”
Bijna een derde van de aandelen Ahold is in handen van Nederlandse beleggers. Een vijfde van de stukken wordt gehouden door Amerikaanse beleggers.