Enron-top verrijkte zichzelf vlak voor faillissement
Kort voordat het Amerikaanse energiebedrijf Enron begin december vorig jaar om uitstel van betaling vroeg, verrijkte het topmanagement zichzelf nog even met honderden miljoenen dollars. Dit blijkt uit een document dat het bedrijf maandag inleverde bij de handelsrechtbank in Houston in Texas die het faillissement van Enron begeleidt.
Over de precieze cijfers bestaat onduidelijkheid. Volgens The Wall Street Journal gaat het om 745 miljoen dollar (787 miljoen euro) in cash en aandelen voor de 140 topmanagers van het bedrijf. De becijfering van het financieel instituut Bloomberg komt uit op 933,5 miljoen dollar (986,5 miljoen euro). Het meeste geld ging naar topman Kenneth Lay die 137,9 miljoen dollar ontving. Financieel directeur Andrew Fastow ontving 45 miljoen dollar.
Fastow is de man die de samenwerkingsverbanden creëerde waarmee Enron miljarden aan schulden buiten de boeken hield. Toen dit vorig jaar uitkwam kelderde het aandeel van Enron, met als gevolg dat beleggers miljarden dollars verloren. Bovendien werden de pensioenen van tal van bedrijfsmedewerkers vrijwel waardeloos, omdat die pensioenen voor een belangrijk deel in Enron-aandelen waren belegd. Voormalige werknemers reageerden maandag woedend op het bericht dat de Enron-top vlak voor de ondergang van het bedrijf zichzelf nog even fiks had verrijkt.
„Dit getuigt van ongelooflijk onfatsoen en mijn cliënten zijn dan ook terecht woedend”, aldus advocaat Eli Gottesdiener, die een groep gedupeerde werknemers vertegenwoordigt. „Dit moet onderzocht worden, want het ziet ernaar uit dat men zichzelf op de valreep nog even heeft verrijkt om aan de controle van de faillissementsrechter te ontsnappen”, meent professor Lynn LoPucki van de Universiteit van Californië in Los Angeles. Een woordvoerder van de bankcommissie van de Senaat maakte gisteren bekend dat men de betalingen nader zal onderzoeken. De senatoren willen vooral weten of de ’extraatjes’ op buitenlandse bankrekeningen zijn betaald om de Amerikaanse fiscus te omzeilen.
Het hightechbedrijf Tyco heeft intussen klachten ingediend tegen twee vroegere medewerkers. Het gaat om juridisch adviseur Mark Belnick en oud-manager Frank Walsh. Beiden zouden samen minstens 55 miljoen dollar (58 miljoen euro) hebben geïncasseerd en deze betalingen voor de raad van bestuur verborgen hebben gehouden. Het is niet duidelijk of een en ander is gebeurd met medeweten van oud-topman Kozlowski, die onlangs aan de kant werd geschoven nadat de staat New York hem beschuldigde van belastingontduiking. De Kozlowski-affaire was voor Tyco aanleiding een uitgebreid intern onderzoek in te stellen met de duidelijke bedoeling het geschonden imago van het bedrijf te herstellen.