EU-besluit financiële tegenslag voor CSM
DIEMEN (ANP) - Voedingsconcern CSM staat een financiële tegenslag te wachten door het zogenoemde suikerakkoord, ofwel het afschaffen van bijna alle Europese subsidies aan de sector. De verkoop van de suikerdivisie door het bedrijf uit Diemen komt hierdoor dichterbij, menen kenners.
„Dit raakt onze winst’’, aldus een woordvoerder van CSM een dag na het EU-besluit. De Europese Unie kwam donderdag overeen dat telers van suikerbieten minder subsidie krijgen uit Brussel. Hierdoor zal de prijs van suiker in de komende vier jaar met 36 procent dalen. CSM heeft in Nederland 39 procent van de suikermarkt in handen.Volgens de woordvoerder zijn de financiële gevolgen minder ernstig dan gevreesd. De suikerdivisie draagt met 264 miljoen euro maar beperkt bij aan de concernomzet van bijna 3,5 miljard euro. Bovendien had het EU-besluit nog slechter voor CSM kunnen uitvallen. Het bedrijf hield al jaren rekening met een subsidiestop en sloot begin dit jaar de suikerfabriek in Breda, waardoor 75 banen verloren gingen.
Analisten menen dat de verkoop van CSM’s nog enig overgebleven suikerfabriek in de provincie Groningen (circa 370 werknemers) met het EU-besluit een stap dichterbij is gekomen. „We verwachten dat CSM zijn suikerdivisie binnen 1 à 2 jaar wegdoet”, zegt Fortisanalist Robert Jan Vos. „Grote partijen uit Frankrijk en Duitsland zullen zich hiervoor melden.”
Analist Marco Gulpers van ING voorziet ontslagen.,Met een overcapaciteit op de Europese markt is dat bijna onvermijdelijk.” Volgens zakenbank Petercam daalt door het EU-besluit het bedrijfsresultaat van de suikerdivisie op termijn van 40 miljoen euro per jaar naar ongeveer 28 miljoen euro. Bij CSM wil men niet speculeren. Het bedrijf liet echter eerder doorschemeren te overwegen de divisie af te stoten.