Jonge boeren willen af van melkquotum
UTRECHT (ANP) - Jonge boeren in Nederland willen af van het zogenoemde melkquotumsysteem, waarmee de Europese Unie de melkproductie in toom houdt. Het systeem drijft de prijs van de melk steeds meer op, aldus het bestuur van het Nederlands Agrarisch Jongeren Contact (NAJK).
Europese melkveehouders moeten rechten -het zogenoemde quotum- kopen om melk te mogen produceren. Dit systeem, dat de melkproductie beperkt, is ruim twintig jaar geleden opgezet om de Europese boterberg en melkplas te bestrijden. De rechten zijn in de loop der jaren duurder geworden en spelen een steeds grotere rol in de melkprijs.Omdat het Europese landbouwbeleid grondig geliberaliseerd wordt, is het quotumstelsel voor de melkveehouders niet meer van deze tijd. „Het belangrijkste is dat het stelsel afgeschaft wordt en dat zo snel mogelijk duidelijkheid komt wanneer dat gaat gebeuren”, zei voorzitter D. Bruijns van de NAJK vrijdag.
Die duidelijkheid is van belang omdat boeren nu met fikse investeringen in het systeem zitten. Bruijns legt uit dat een gemiddelde melkveehouder 16.000 euro aan quotumrechten kwijt is per koe die hij aan zijn bedrijf wil toevoegen. Een koe levert jaarlijks ongeveer 2400 euro op, zodat de afschrijving van de melkrechten jaren neemt. Grote investeringen in een systeem dat zijn langste tijd gehad heeft, noemt de NAJK-voorzitter „onverantwoord.”
Het melkquotumstelsel staat nu vast tot en met 2014, zo is afgesproken bij de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het systeem staat steeds meer ter discussie. Minister Veerman van Landbouw gaf eerder al aan dat het systeem „niet langer nuttig” zal zijn als de Europese melkprijs min of meer gelijk is aan die van de wereldmarkt.