Risicotoets tbs’ers werkt goed
UTRECHT (ANP) – Het gebruik van speciale risicotoetsen voor tbs’ers die met verlof gaan of vrijkomen, vergroot de veiligheid. De toetsen zijn bedoeld om de kans op herhaling van geweldsmisdrijven door een (ex–)tbs’er te beoordelen.
Volgens het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP), dat onderzoek deed naar ex–tbs’ers die zich hebben schuldig gemaakt aan dergelijke misdrijven, blijkt dat de zogeheten risicotaxaties adequate voorspellingen opleveren. Maar het blijft wel zaak om aan verbetering te blijven werken, stelt het EFP. Het onderzoek is donderdag openbaar gemaakt.Volgens het EFP biedt het onderzoek mogelijkheden om de bestaande toetsen te verfijnen en te verbeteren. Er volgt nog een onderzoek naar de zwakkere elementen in de toetsen. Daarvoor moeten alternatieven worden ontwikkeld.
Het onderzoek van het EFP is landelijk, bijna alle tbs–klinieken hebben er aan meegewerkt. Het ministerie van Justitie heeft het gebruik van risicotaxaties vanaf mei 2004 verplicht gesteld.
Ook hoogleraar forensische psychiatrie H. van Marle zei eerder dit jaar dat risicotaxaties in de regel een bruikbaar instrument zijn. Maar hij waarschuwde ook dat zij niet waterdicht zijn.
In 2004 en 2005 leidde proefverloven van tbs’ers tot twee ernstige misdrijven. In Eibergen ontvoerde een tbs’er op verlof een 13–jarige meisje en misbruikte haar. Dit jaar ontsnapte Wilhem S. (Schippers) tijdens een proefverlof aan zijn begeleider, om kort daarna een 73–jarige man in Amsterdam te vermoorden. De incidenten zetten het systeem onder druk en noopten minister Donner van Justitie om het verlofbeleid voor tbs’ers aan te scherpen.