Ambitieus kunstproject in Zeewolde in nood
ZEEWOLDE (ANP) - Het prestigieuze kunstproject ”De Verbeelding” in Zeewolde had als doel om landschapskunst in Flevoland te promoten. Maar dat dat echt is gelukt, lijkt onwaarschijnlijk.
Te grote ambities en te weinig draagvlak zorgden voor onvoldoende steun en uiteindelijk ernstig geldgebrek.De provincie Flevoland gaf al voor duizenden euro’s steun aan ”De Verbeelding”, maar beraadt zich of ze volgend jaar opnieuw met geld over de brug komt. Vanuit het Rijk en de gemeente Zeewolde komt in ieder geval geen geld. En dat betekent hoogstwaarschijnlijk het doodsvonnis voor het kunstproject, dat volledig afhankelijk is van subsidies.
”De Verbeelding” noemt zichzelf het internationale kenniscentrum voor kunst dat een relatie heeft met landschap en natuur, bedoeld voor bezoekers uit heel Nederland. Het paviljoen is bovendien het vertrekpunt van een 7 kilometer lange route langs diverse landschapskunstwerken.
Nu al is er door het dreigende geldtekort weinig meer over van het landschapskunstproject in de polder. Directeur en medewerkers staan sinds kort op straat. Twee medewerksters zorgen ervoor dat het paviljoen nog beperkt open is voor het publiek.
De provincie Flevoland heeft een paar maanden terug de cultuurnota vastgesteld, maar weet nog niet of vandaar uit geld naar ”De Verbeelding” gaan. „We gaan sowieso iets aan landschapskunst doen in 2006, maar we weten nog niet hoe we het budget gaan invullen”, aldus een woordvoerster van de provincie.
De Raad van Cultuur wees de subsidieaanvraag van de stichting ook nog eens af. Ze vond de ambities niet realistisch en miste een landelijke functie.
Zeewolde laat weten volgend jaar niet opnieuw in de buidel te tasten voor ”De Verbeelding”, omdat ze zelf geldproblemen heeft. „Er is ook onvoldoende draagvlak vanuit de plaatselijke bevolking. Er zijn gewoon te weinig bezoekers”, aldus een woordvoerder.
Al meteen na de opening werd duidelijk dat het kunstpaviljoen amper steun kreeg van de Zeewoldenaren. Er werden kunstwerken op de route vernield of in de brand gestoken. Ook het weinige draagvlak onder de lokale bevolking nam de Raad voor Cultuur mee in de afwijzing van de subsidieaanvraag.
De grote ambities van ”De Verbeelding” lijken het project nu de kop te kosten. De aandacht van het kunstpark was namelijk vooral gericht op kunst en op liefhebbers daarvan. Het paviljoen werd amper opengesteld voor andere culturele uitingen. Het bestuur realiseert zich inmiddels dat het roer om moet. Het denkt nu na over het houden van muziekuitvoeringen en exposities van amateurkunstenaars.
”De Verbeelding” verliest daarmee wel zijn elitaire karakter, al neemt bestuurslid C. de Koning het woord elitair niet in zijn mond. Hij erkent dat het bestuur „al blij is” als de landschapskunstwerken kunnen worden onderhouden, omdat die in slechte staat verkeren. Ook het kenniscentrum moet van hem redelijk bereikbaar kunnen zijn. Nu is dat bijna niet meer geopend voor publiek, omdat de medewerkers naar huis zijn gestuurd.
„Het bestuur is heel duidelijk: we gaan door”, aldus De Koning. Al weet hij nog niet wat de toekomst brengt. Dat hangt onder meer af van de subsidie van de provincie. Gedeputeerde L. Bouwmeester houdt daarover de lippen stijf op elkaar zolang er nog wordt onderhandeld.
Een meerderheid van de Flevolandse politiek wil overigens geld blijven stoppen in Flevolandse landschapskunst, dus ook in het Zeewolder kunstpaviljoen. „Landschapskunst hoort bij Flevoland. Dat is er vanwege het landschap en is bedoeld om daarin wijzigingen aan te brengen. Juist omdat het landschap zo plat is, valt het op. Maar het heeft even tijd nodig voordat het wordt gewaardeerd”, zegt VVD-Statenlid A. Binnerts-De Jonge.
Daar is het enig overgebleven bestuurslid Paulette Renaud van de stichting Vrienden van de Kunstbaan (”De Verbeelding” heette eerst ”De Kunstbaan”) het mee eens. „Over honderd jaar kun je pas zeggen dat het kunst is. Wat er nu aan geld is ingepompt, komt er op den duur wel uit.”