Binnenland

Regering stelt eisen aan missie Afghanistan

DEN HAAG - Nederland zal van de VS en andere NAVO-bondgenoten in Afghanistan eisen dat gevangenen volgens het humanitaire oorlogsrecht worden behandeld. Met die voorwaarde hoopt minister Bot van Buitenlandse Zaken de Tweede Kamer achter een nieuwe missie in Afghanistan te krijgen.

Redactie politiek
24 November 2005 09:42Gewijzigd op 14 November 2020 03:12

De VVD toonde zich woensdag in het debat over de begroting van Buitenlandse Zaken kritisch over de behandeling van gevangenen. „De VS moeten zich houden aan het internationale humanitaire oorlogsrecht”, stelde VVD-Kamerlid Van Baalen. „De excessen in de Iraakse gevangenissen, de behandeling van gedetineerden in Guantanamo Bay en de geruchten over geheime CIA-gevangenissen in Oost-Europa tasten het morele overwicht van het Westen aan. Dat ondermijnt de bestrijding van het terrorisme.”Voor goedkeuring van nieuwe missies eist de VVD dat de regering de VS blijft aanspreken op naleving van het humanitaire recht. De linkse oppositie wil dat ook. Het CDA is nog niet voor een nieuwe uitzending naar de gevaarlijke provincie Uruzgan in Afghanistan.

Minister Bot kwam de Kamer woensdag na afloop van het debat tegemoet door te stellen dat hij „heel goede garanties” zal eisen inzake de omgang met gevangengenomen Taliban- en al-Qaidastrijders. Tot nu toe kreeg het kabinet van Amerika nooit dergelijke garanties. Bot zei dat het kabinet morgen nog geen besluit zal nemen over Afghanistan. NAVO-baas De Hoop Scheffer maande de regering recentelijk in deze krant snel te beslissen. Net als Kamp (Defensie) stelt Bot echter dat het kabinet geen haast heeft. „Onze prioriteit is een goed besluit, niet een snel besluit.”

In het Kamerdebat stelde CDA’er Ormel dat Nederland moet bijdragen aan de wederopbouw van de Gazastrook. Hij wil echter niet dat Nederland daarbij samenwerkt met terreurorganisatie Hamas. Als Hamas meedoet aan de verkiezingen in januari in de Palestijnse gebieden, moet de EU geen waarnemersmissie sturen, vindt SGP-Kamerlid Van der Staaij. „Democratisch gekozen terroristen helpen het vredesproces verder het slop in.” Huizinga (ChristenUnie) denkt dat de kans op vrede groter is geworden nu de Israëlische premier Sharon een eigen partij gaat oprichten.

Van der Staaij haalde woensdag de Papoeastudie van prof. dr. P. J. Drooglever aan. Hij vindt dat het kabinet „hardop moet durven uitspreken” dat de Papoea’s in 1969, „mede door de slappe opstelling van Nederland”, het recht op zelfbeschikking niet konden uitoefenen. ChristenUnie en GroenLinks drongen er ook op aan dat de regering het leed en het onrecht dat de Papoea’s is aangedaan, moet erkennen. VVD’er Van Baalen wil het hoofdstuk Papoea sluiten. „De VN hebben destijds besloten de discussie over de Daad van Vrije Keuze te beëindigen. Wij moeten dat debat niet heropenen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer