Amerikaan schuldig aan moordplan tegen Bush
NEW YORK - Een jury in Alexandria (Virginia) heeft Ahmed Omar Abu Ali dinsdag schuldig verklaard aan deelname aan een moordcomplot tegen president Bush. Abu Ali is Amerikaans staatsburger. Hij heeft een Jordaanse vader en is opgegroeid in de VS.
De moslim Abu Ali werd twee jaar geleden gearresteerd in Saudi-Arabië, waar hij studeerde. Hij zou daar betrokken zijn geweest bij eerdergenoemd complot en bij een samenzwering om een vliegtuig te kapen. Hij erkende tegenover de Saudische autoriteiten dat hij zich bij de terreurorganisatie al-Qaida had aangesloten „omdat hij de VS haat vanwege de Amerikaanse steun voor Israël.”Ali werd vorig jaar uitgeleverd aan de VS. Hij zei tijdens zijn proces dat zijn bekentenissen tegenover de Saudische autoriteiten geen waarde hadden, omdat die na „martelingen” waren gedaan. De jury geloofde daar weinig van en achtte Abu Ali schuldig. Hij kan levenslang krijgen. Daarover wordt in februari beslist. Ali’s advocaat, Khurrum Wahid, heeft inmiddels aangekondigd dat hij tegen de uitspraak van de jury in beroep gaat.
In een andere terreurzaak werd de Amerikaan Jose Padilla er gisteren van beschuldigd te behoren tot een groep binnen de VS die gewelddadige campagnes voorbereidt „in Afghanistan en elders.” Padilla zit al drieënhalf jaar vast op een marinebasis in South Carolina. Na een verblijf in Pakistan werd hij bij terugkeer gearresteerd op het vliegveld O’Hare bij Chicago. Toenmalig minister van Justitie Ashcroft beweerde destijds dat Padilla van plan was geweest in de VS een aanslag te plegen met een ”vuile” kernbom. Deze beschuldiging is nu blijkbaar ingetrokken.
Justitie stond overigens onder druk om Padilla formeel in staat van beschuldiging te stellen, omdat het hooggerechtshof zich binnenkort bezighoudt met de vraag of de Amerikaanse autoriteiten terreurverdachten eindeloos kunnen vasthouden zonder formele aanklacht en zonder proces. Padilla en andere verdachten werden door de regering-Bush tot „vijandelijke strijders” gebombardeerd. Dat maakte hen vrijwel rechteloos. Volgens mensenrechtenorganisaties en tal van advocaten is dit in strijd met het Amerikaanse rechtssysteem.