Tegengas
Emile Ratelband haalt wederom de nieuwskolommen. De tsjakkagoeroe, die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 welgeteld nul zetels in de wacht sleepte, biedt zich momenteel aan als spreker voor uitvaarten. „Ik ben bewustzijnsverruimer voor managers, ik open winkels, ik treed op bij bruiloften en ik dacht: Het is ook best logisch om een verhaal te houden op uitvaarten.”
Priester van het positieve denken, zo omschrijft Ratelband zichzelf. „Veel mensen zijn van God los. De kapelaan, de dominee en de rabbijn zijn uit hun leven verdwenen. Geestelijken slagen er niet in aansluiting te vinden bij veel burgers. Ratelband wel. Ratelband verkoopt zichzelf goed. Ik verkoop godsbesef.” Meent u dat nou?
„Wat dacht u? Ik ben geen atheïst. Door mijn verhaal kan het lijden van mensen worden verzacht. Ik geloof in leven na de dood. Een mens bestaat uit drie componenten: de geest, het lichaam en de ziel. Bij de dood dooft de elektriciteit van de geest. Het lichaam wordt door de mieren verteerd. Stof zijt gij, tot stof zult gij wederkeren. De ziel, die 33,3 gram weegt, blijft.”
Kunt u zich voorstellen dat mensen vragen hebben bij uw verhaal?
„Er zijn altijd vragen bij mijn verhaal.”
Goedkope peptalk en de ernst van een uitvaart: is dat geen water en vuur?
„Ik verkoop geen goedkope peptalk. Dat is uw conclusie, dat zijn uw hallucinaties. Ik vind dat nogal beledigend. Kent u mij van de media? Denkt u dat u dan een echt beeld van mij hebt? Ik zal u een koekje van eigen deeg geven: het christendom faalt in het bijbrengen van godsbesef.”
U vraagt per uitvaartspreekbeurt 2500 euro. Dat is nogal wat.
„Vergeleken bij het tarief van zanger Gerard Joling is het weinig. Ja, ik kan me voorstellen dat mensen 2500 euro veel geld vinden. Maar in de kerk moet je ook wat in de zak stoppen en de kapelaan moet je ook betalen. Geld is een kwestie van energie. Bij de prijs zitten ook voorgesprekken. Ik word niet per uur betaald. Pas sprak ik drie terminale patiënten. De een wil een toespraak van twee uur bij zijn uitvaart. De tweede vindt vijf minuten voldoende. Weer een ander zegt: Je vecht het maar uit met mijn nabestaanden. Die patiënt weet dat de achterblijvers níet blij zullen zijn met de aanwezigheid van Ratelband.”
Dus zorgt u in zo’n geval voor onrust en een opgelaten sfeer tijdens de uitvaart.
„Bij de afwikkeling van een testament is iedereen het ook niet altijd met elkaar eens. Bovendien kan de scheiding der geesten eenheid bewerkstelligen.”
U weet wel overal een draai aan te geven.
„Geen draai. Of anders een positieve draai. Ruzie kan ook iets moois opleveren.”
Rolstoel
Dat kunnen wij ook, dachten enkele overijverige rolstoelverkopers. Zich uitgevend voor patiënt sloten ze zich aan bij een webforum van een patiëntenvereniging. Om hun eigen verkoopcijfers op te krikken, begonnen ze reclame te maken voor hun producten. „Deze rolstoel kan ik iedereen aanbevelen. Mijn ervaringen zijn bijzonder goed.”
Maak hier een eind aan, schreef directeur Marcel Timmen van de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) deze maand in een woedende brief aan brancheorganisatie Revaned van fabrikanten en leveranciers van revalidatieproducten.
Een voorbarige reactie, meent Revanedvoorzitter Th. Blankert. „Zo komen we in een kwaad daglicht te staan.”
U neemt dit signaal toch wel serieus?
„Het zal duidelijk zijn dat wij dit een uitermate kwalijke zaak vinden. Maar zolang we niet weten of ook onze leden dergelijk wangedrag vertonen, kunnen wij er weinig tegen doen. Met twee bedrijven die vorig jaar patiënten om de tuin leidden, maakte de VSN zelf korte metten. En van één nieuw geval dat onlangs opdook, is de precieze toedracht nog niet bekend. Ook onze leden moeten uitzoeken of hun personeel zich soms misdraagt. Maar tot die tijd houden wij het erop dat het gaat om bedrijven zonder het Revanedkeurmerk. Onze kwaliteitseisen zijn namelijk behoorlijk hoog.”