Binnenland

Burgemeester Urk veroordeeld voor klikken

ZWOLLE (ANP) – Burgemeester D. Schutte van Urk is maandag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot 500 euro boete wegens het schenden van zijn ambtsgeheim. De 58–jarige burgemeester speelde medio april vertrouwelijke informatie door aan de visafslag in Urk. Die was onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek.

21 November 2005 14:32Gewijzigd op 14 November 2020 03:12

Volgens de rechtbank wist Schutte dat het om vertrouwelijke informatie ging en heeft hij zodoende zijn ambtsgeheim opzettelijk geschonden. De rechter houdt er met de strafmaat wel rekening mee dat de gevolgen voorSchutte als burgemeester groot zijn. Dat hij door zijn publieke functie met naam en toenaam in de media is gekomen, werkt strafverlagend.
Van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Urk mag Schutte blijven als burgemeester. Volgens fractievoorzitter T. Hakvoort, van de collegepartij CDA, werkte Schutte altijd goed samen met de politieke partijen en hoeft daarin geen verandering te komen door deze uitspraak.

Ook coalitiegenoot ChristenUnie vertrouwt nog voor 100 procent op Schutte. De partij is verbaasd over het vonnis. Wel zou fractievoorzitter F. Brouwer het verstandig vinden als Schutte stopt als voorzitter van de visafslag. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het te vroeg om te zeggen of Schutte mag aanblijven als burgemeester.

Tegen Schutte was een boete van 2000 euro en drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Volgens het openbaar ministerie (OM) ging Schutte niet goed om met ’zijn dubbele pet’. Schutte is ook voorzitter van de visafslag. De burgemeester ontkende doelbewust te hebben geklikt.

Justitie lichtte Schutte medio april als burgemeester in over een op handen zijnde inval bij de visafslag. Soortgelijke invallen leidden in het verleden namelijk tot verstoring van de openbare orde. Schutte belde na de bewuste mededeling meermalen met directeur T. Visser van de visafslag, zo bleek uit telefoontaps.

Volgens het OM tipte Schutte de visafslag over het lopende onderzoek en over de controle van twee visserskotters in Den Helder. De rechtbank acht alleen dat laatste bewezen, want de informatie over het strafrechtelijk onderzoek was al niet meer geheim.

Schutte is teleurgesteld dat hij niet volledig is vrijgesproken. Hij en zijn advocaat beraden zich nog op een eventueel hoger beroep. Hij legde eind september overigens zijn functie als burgemeester tijdelijk neer wegens de beschuldigingen.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer