Buitenland

Rusland en Japan sluiten akkoord

TOKIO (AP) - Japan steunt Rusland bij zijn pogingen toe te treden tot de Wereldhandelsorganisatie. Dat heeft de Japanse premier Junichiro Koizumi gezegd op een topontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in Tokio.

21 November 2005 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

Koizumi en Poetin sloten een economische overeenkomst en spraken af hun best te doen om een territoriaal geschil over vier eilandjes, dat al zestig jaar een domper zet op de wederzijdse betrekkingen, de wereld uit te helpen.De eilandjes, die voor de kust van het noordelijkste Japanse eiland Hokkaido liggen en behoren tot de Koerilenketen, werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door het Sovjetleger bezet. Zolang Rusland aan het eigendom vasthoudt, weigert Japan een vredesverdrag met Rusland te tekenen.

Na zijn onderhoud met Koizumi zei Poetin dat het uitblijven van een vredesverdrag de ontwikkeling van economische betrekkingen tussen de twee landen in de weg staat. „Maar we zullen al het mogelijke doen om dit probleem op te lossen”, zei hij.

De omstreden eilandjes zijn dun bevolkt, maar liggen midden in rijke visgronden en potentiële aardgasvelden, waardoor ze voor zowel Rusland als Japan een voorwerp van nationaal belang zijn.

Verbreding van de economische samenwerking tussen Rusland en Japan moet het wederzijdse vertrouwen versterken dat nodig is om vooruitgang te kunnen boeken bij het territoriale geschil, zeiden Koizumi en Poetin, die zondag in Japan aankwam voor een bezoek van drie dagen.

Om te kunnen toetreden tot de 148 landen tellende WTO moet Rusland aparte handelsakkoorden sluiten met WTO-leden. Met Japan heeft het een belangrijke horde genomen. Het moet nog een overeenkomst treffen met de Verenigde Staten.

Poetin drong er bij Japanse ondernemers op aan meer in Rusland te investeren. Japan neemt nu slechts 1 procent van de buitenlandse investeringen voor zijn rekening, zei hij. De Russische president zei verder dat zijn land nog steeds van plan is een olieleiding naar de Grote Oceaan aan te leggen waardoor Japan en andere landen in de regio olie uit Siberië kunnen ontvangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer