Verdonk voelt zich persoonlijk aangevallen door spandoeken
HILVERSUM (ANP) - Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) voelt zich door teksten als ”Rita Verdonk Moordenaar” op de spandoeken in haar eer aangetast.
„Ik ben hierdoor persoonlijk geraakt en niet zozeer het beleid dat ik uitvoer. Wil je hier iets aan doen dan rest maar een ding en dat is aangifte doen”, zei de minister zondagmiddag voor het Radio 1-Journaal.Verdonk deed deze week aangifte wegens smaad tegen de actievoerder achter de spandoeken. De minister is erg gesteld op de vrijheid van meningsuiting, maar vindt dat de uitlatingen op de spandoeken beneden peil zijn.
Minister Donner (Justitie) maakt zich zorgen over de vereenzelviging van het beleid met een persoon. „Het pas niet om haar moordenaar te noemen. Zij voert beleid uit dat democratisch is vastgesteld”. Hoewel hij erkent dat het van alle tijden is, vindt hij dat er wel een vergroving is, zo zei hij zondag in het tv-programma Buitenhof.
Het gaat er volgens de bewindsman niet eens zozeer om wat er op het spandoek staat maar dat het anderen op ideeën zou kunnen brengen dit uit te voeren. Hij wees op de emoties en gevoelens die in de huidige samenleving hoog kunnen oplopen. Je moet dan niet een extra lontje in een kruitvast stoppen om het te laten ontploffen, aldus Donner.
Verdonk vraagt zich de laatste tijd wel eens af of dit het wel allemaal waard is. „Voor mijzelf wel, want ik heb zelf voor deze positie gekozen. Voor mijn gezin en familie is het moeilijker. Maar je moet als minister niet je hoofd laten hangen door dergelijke bedreigingen”.
Driekwart van de conservatieve kiezers is het ermee eens dat gemeenten spandoeken met teksten tegen minister Verdonk weghalen. Onder aanhangers aan de linkerzijde is een derde van de PvdA–kiezers het daarmee eens en bijna vier van de kiezers op GroenLinks of SP.
Dat blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond. De meningen of spandoeken eigenlijk wel kunnen, lopen uiteen. De helft van de ondervraagden vindt spandoeken oké, mits de tekst niet te extreem is. Ruim een derde is het er onder de huidige omstandigheden niet mee eens dat er spandoeken hangen met teksten tegen Verdonk.
Een tekst als „Verdonk moordenaar” of „Levend verbrand, Rita bedankt” vindt ongeveer twee derde niet kunnen. „Verdonk nog steeds geen bloed aan je handen” vindt de helft van de ondervraagden niet acceptabel.
Ruim 4200 mensen steunen het initiatief om de ministers Verdonk en Donner naar aanleiding van de brand op Schiphol aan te klagen voor “dood door schuld”.
Onder de aanklagers is een aantal bekende mensen. Oud-minister Pronk, cabaretier Freek de Jonge en schrijver Geert Mak hebben laten weten deze aanklacht te steunen. De initiatiefnemers en de aanhangers van de aanklacht vinden dat de brand in het cellencomplex op Schiphol, waarbij elf illegale vreemdelingen omkwamen, het gevolg is van een “volstrekt onmenselijk vreemdelingenbeleid.”