Buitenland

Kerk en kabinet Italië tegen abortuspil

ROME - Het nee van de hoogste Italiaanse bisschop tegen introductie van de abortuspil wordt in Italië gezien als inmenging in staatszaken. Maar Camillo Ruini’s optreden is niets nieuws onder de zon.

Van onze correspondent
18 November 2005 21:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

De Italiaanse regering en de Italiaanse Bisschoppenconferentie staan zij aan zij in de strijd tegen de introductie van de RU 486-abortuspil. Drie van de twintig Italiaanse gewesten zijn van plan deze pil op experimentele basis in te voeren.Een ziekenhuis in Turijn is al begin dit jaar begonnen met het voorschrijven van het medicijn. Als de pil binnen zeven weken van de zwangerschap wordt gebruikt, veroorzaakt hij een miskraam. Daardoor hoeven vrouwen die hun vrucht niet willen dragen, in de eerste weken geen abortusingreep te ondergaan.

De beslissing van de gewestelijke besturen van de regio’s Piemonte, Toscane en Ligurië heeft de woede opgewekt van de minister van Gezondheid. „Op een moment dat de regering probeert families te stimuleren kinderen te krijgen, lijken gewestelijke regeringen in een wedstrijd verwikkeld te zijn om te kijken hoe families gestopt kunnen worden kinderen te krijgen”, zei minister Francesco Storace, de voormalige gouverneur van Latium.

De regering looft al ruim een jaar een kleine financiële beloning uit voor de geboorte van een kind. Storace betoogt dat de nieuwe pil, die in andere Europese landen al is ingevoerd, in strijd is met de abortuswet uit 1974. In Italië mag zwangerschapsbeëindiging alleen in het ziekenhuis plaatsvinden. De gezondheidsinspectie was echter op het spoor gekomen van een vrouw die getroffen was door een bloeding en daarvoor buiten het ziekenhuis werd behandeld.

Tegenstanders vinden dat Storace de kant heeft gekozen van de rooms-katholieke prolifebeweging. Onzin, vindt de minister, die in zijn jonge jaren militant was van de neofascistische partij en nu kopstuk is van de uit het fascisme voortgekomen conservatieve partij Nationale Alliantie: „Het recht van een kind om geboren te worden is geen religieuze zaak, maar een recht dat ons allemaal aangaat.”

Volgens de minister wordt de abortuswet niet naar de geest van de tekst uitgevoerd. „De abortuswet is gemaakt om abortus te vermijden, niet om die zomaar te legaliseren.” Vandaar zijn plan om prolifegroeperingen een stem te geven in het runnen van klinieken voor familieplanning.

Storace wordt gesteund door Camillo Ruini, de voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie. Tijdens de deze week gehouden plenaire conferentie in Assisi zei Ruini dat het RU 486-medicijn „weer een stap is op de weg om de werkelijke aard van abortus te camoufleren, en dat is de onderdrukking van onschuldig menselijk leven.”

De interventie van Ruini leidde tot opschudding bij een groot deel van de oppositie. Het vindt dat de hoogste bisschop van Italië zich mengt in een discussie die de kerk niet aangaat. De scheiding tussen kerk en staat zou niet worden gerespecteerd. „We hebben het recht om ons uit te spreken in ethische kwesties”, vond Ruini echter.

Het is niet de eerste keer dat de bijna 75-jarige plaatsvervanger-bisschop van Rome zich mengt in het publieke debat. Begin dit jaar riep hij rooms-katholieken op niet te gaan stemmen voor het referendum dat afschaffing van de strenge inseminatiewet beoogde.

Sinds de christendemocratische partijen de hegemonie in de Italiaanse politiek zijn kwijtgeraakt, doet de kerk zelf haar woordje. Ook op de regeringsplannen deze week voor decentralisatie van onder andere onderwijs en gezondheidszorg had Ruini’s kritiek. Maar over het referendum dat daarvoor wordt uitgeschreven geeft de bisschop geen stemadvies. „Het is niet aan de kerk om zich uit te spreken over institutionele ontwikkelingen van de overheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer