Economie

EP stemt in met testplicht chemicaliën

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft donderdag met grote meerderheid het wetsontwerp aanvaard dat voorziet in een testplicht voor chemische stoffen. De industrie moet duizenden substanties onderzoeken op eventueel schadelijke effecten voor mens en milieu.

Redactie economie
18 November 2005 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

Over belangrijke onderdelen was een compromis bereikt tussen christendemocraten, socialisten en liberalen. Uiteindelijk stemden 407 leden voor en 155 tegen, bij 41 onthoudingen. De versie die nu op tafel ligt, is bedrijfsvriendelijker dan de oorspronkelijke. „We hebben gelukkig veel bureaucratie kunnen schrappen. Dat maakt het geheel werkbaarder”, aldus CDA-afgevaardigde Oomen-Ruijten.Het voorstel heeft hierna de goedkeuring van de ministers van Economische Zaken van de 25 lidstaten nodig. Zij zouden er aanvankelijk eind deze maand over beslissen, maar de nieuwe Duitse regering heeft om uitstel verzocht. Als Raad en EP van opvattingen verschillen, volgt een tweede lezing en moeten deze beide wetgevende EU-instellingen met elkaar onderhandelen om tot een akkoord te komen. Pas daarna treedt de regelgeving in werking.

In het Parlement keerden de groenen zich tegen het pakket met de naam Reach, een afkorting voor registratie, evaluatie en autorisatie van chemicaliën. In hun visie zijn de grote fracties gezwicht voor de lobby vanuit de chemiesector en bestaan er straks te veel uitzonderingen. Ook de delegatie van ChristenUnie-SGP oordeelde afwijzend.

De PvdA was voor, maar niet van harte. „We zijn blij met het bouwwerk, maar de inhoud ervan schiet tekort”, lichtte europarlementariër Corbey in Straatsburg toe. Zij benadrukte dat in de praktijk slechts 8000 en niet de eerst beoogde 30.000 stoffen een test zullen ondergaan. Voor de rest blijft het bij alleen een registratie.

De VVD onthield zich van stemming. De Nederlandse liberalen hebben vooral bezwaar tegen de bepaling dat een verleende vergunning voor het gebruik van een product na vijf jaar moet worden verlengd. Die verplichte herkeuring veroorzaakt extra kosten en administratieve rompslomp. „Wij willen veel meer flexibiliteit in die termijn”, verklaarde aanvoerder Maaten. Ook de ministers voelen ervoor om dit punt per stof te bekijken.

Ondernemersorganisatie VNO-NCW is niet tevreden. „We steunen het compromis over de werkbare registratie, maar daar staat tegenover dat de vergunningsvoorwaarden zijn aangescherpt”, laat een woordvoerster weten. De Nederlandse Vereniging van Chemische Industrie (VNCI) schat de kosten voor de betrokken bedrijfstak in ons land op 750 miljoen euro over een periode van elf jaar.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft gemengde gevoelens. „Het doel van de Europese verordening vinden we goed, maar we weten niet zeker of het gaat werken. De registratie is door het Parlement verzwakt”, klinkt het van die zijde. De Europese Consumentenbond reageert eveneens teleurgesteld op de door het EP aangebrachte aanpassingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer