Economie

Europese economie trekt aan

BRUSSEL (ANP) – De economie in Europa zal de komende jaren met meer dan 2 procent per jaar groeien, al kunnen stijgende olieprijzen roet in het eten gooien. Ook Nederland, jarenlang een van de slechtste leerlingen in de Europese klas, doet weer mee. Dat blijkt uit de najaarsramingen over de economie die de Europese Commissie donderdag heeft gepubliceerd.

17 November 2005 16:42Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

Dit jaar staat Nederland bijna achteraan. Met een groei van slechts 0,5 procent doen alleen Italië en Portugal het slechter. De gemiddelde groei in de eurolanden komt dit jaar uit op 1,3 procent en in de Europese Unie als geheel op 1,5 procent.Volgens eurocommissaris Almunia (economie en monetaire zaken) was de eerste helft van dit jaar teleurstellend voor de lidstaten van de unie, maar staan de seinen nu op groen. Door een hernieuwd vertrouwen in de economie geven consumenten en bedrijven meer uit, voorspelt hij. „Maar de consumptiegroei is wel gematigder dan in vorige periodes", voegde hij eraan toe. Investeringen trekken wel aan. De recente verlaging van de koers van de euro pakt gunstig uit.

Alleen onzekerheid over de olieprijzen en de hoge tekorten in de VS hangen als donkere wolken boven de economie van de wereld en van Europa. De Commissie rekent met 60 dollar per vat ruwe olie, en daarin schuilt volgens Almunia het voornaamste risico in de voorspelling.

Nederland zal volgend jaar een groei hebben van 2 procent, denkt de Commissie, en van 2,4 procent in 2007. Daarmee zou Nederland het zelfs beter doen dan het gemiddelde van de eurolanden (1,9 procent in 2006 en 2,1 procent in 2007). Het groeipercentage voor volgend jaar is echter lager dan de 2,5 procent waar het kabinet mee rekent op basis van cijfers van het Centraal Planbureau.

Duitsland, de grootste economie van Europa, kruipt langzaam uit het dal: dit jaar een groei van 0,8 procent en de jaren erop 1,2 en 1,6 procent. Spanje houdt de stevige tempo van de afgelopen jaren vast. In Frankrijk gaat de groei naar boven 2 procent. Alleen Italië en Portugal blijven achter.

Buiten de ’eurozone’ gaat de groei nog veel harder dankzij de nieuwe Oost–Europese lidstaten. Daar zijn percentages van meer dan 4 procent eerder regel dan uitzondering. In de EU als geheel komt de groei volgend jaar uit op 2,1 procent en in 2007 op 2,4 procent.

Door de groei daalt de werkloosheid in de eurolanden van 8,9 procent vorig jaar tot 8,1 procent in 2007. In de hele EU komen er zes miljoen banen bij. Nederland zal dit jaar voor het eerst sinds lange tijd boven 5 procent werkloosheid zitten, maar het percentage daalt snel naar 4,2 procent over twee jaar.

De begrotingstekorten blijven hoog in de Europese Unie. Brussel denkt dat Frankrijk ook dit jaar boven de EU–tekortlimiet van 3 procent komt, al gaat Parijs er nog steeds van uit juist binnen de normen te blijven. Ook de komende jaren houdt het land een te hoog tekort. Hetzelfde geldt voor Duitsland, maar de rigoureuze maatregelen die de nieuwe regering in Berlijn in petto heeft, zijn nog niet in de cijfers verwerkt.

Almunia was streng voor Hongarije. Ook zonder euro moet dat land zich aan de tekortregels houden, maar het gat in de begroting groeit alleen maar. Almunia hintte op het afpakken van subsidies uit Brussel, hoewel hij het daarvoor nog te vroeg vindt. „Maar die mogelijkheid bestààt, landen die deze fondsen ontvangen weten dat".

Uit het rapport blijkt dat België, dat jarenlang zijn begroting in evenwicht wist te houden, dit jaar mogelijk een flink tekort heeft. Dat hangt af van het oordeel van deskundigen over een begrotingstruc waarbij belastingschulden worden verkocht. Minister Zalm heeft eerder al kritiek geuit op die truc. Als de EU–deskundigen de methode afwijzen, gaat het Belgische tekort naar 2,7 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer