Binnenland

Kamer: Kamp mag kruisraket kopen

DEN HAAG - Minister Kamp van Defensie krijgt donderdag eindelijk zijn zin: de Kamer zal instemmen met de aankoop van de door hem vurig gewenste kruisraketten. Omdat het kabinet extra geld vrijmaakt voor de vervanging van verongelukte helikopters, zal ook het CDA voor de kruisvluchtwapens stemmen. VVD, D66 en LPF waren al voor.

Redactie politiek
17 November 2005 11:19Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

Minister Zalm van Financiën zegde zijn collega Kamp woensdag voor aanvang van de behandeling van de defensiebegroting toe dat hij kan rekenen op extra geld om de helikopters te vervangen die in Afghanistan zijn gecrasht. Het gaat om een Apachegevechtshelikopter en twee transporthelikopters (Chinooks) met een gezamenlijke waarde van ongeveer 130 miljoen euro.CDA’er Kortenhorst stelde woensdag in het Kamerdebat over de begroting dat hij pas groen licht geeft voor de aanschaf van kruisraketten als er „een volledige en adequate oplossing” zou komen voor de vervanging van de kapotte hefschroefvliegtuigen. Door de deal tussen Zalm en Kamp is die oplossing gevonden.

De linkse oppositie toonde zich zeer ontstemd over de handreiking van Zalm aan zijn VVD-partijgenoot Kamp. „Er is geen geld voor compensatie van de hoge energierekening, maar wel voor kruisraketten”, constateerde PvdA’er Blom bitter. PvdA, GroenLinks en SP zijn fel tegen de aanschaf van kruisvluchtwapens. Die wapens zijn „volslagen nutteloos”, vindt Blom. GroenLinks-Kamerlid Karimi noemt de aanschaf van dergelijke raketten „grootheidswaanzin.” Nederland zou na de VS en Groot-Brittannië het derde land ter wereld zijn dat beschikt over kruisraketten.

ChristenUnie en SGP vroegen Kamp woensdag of hij zijn geld niet beter aan andere, dringender zaken kan uitgeven. De twee fracties drongen er bij de bewindsman op aan een structurele voorziening te maken voor vervanging van kapot materieel. Kamp zei na afloop van het debat dat het kabinet gaat nadenken over een dergelijk geldpotje.

VVD-Kamerlid Szabó wil dat Kamp zich inzet voor een gepaste herdenking van de 400e geboortedag van zeeheld Michiel de Ruyter in 2007. Hij vroeg ook om een nota over de kerntaken van Defensie. Het budget voor de krijgsmacht zou in de nabije toekomst best omhoog kunnen, stelde Szabó.

Die mening is ook SGP’er Van der Staaij toegedaan. Als er extra geld te verdelen valt, staat Defensie hoog op het prioriteitenlijstje van de SGP, betoogde het Kamerlid. Hij pleitte ervoor om delinquenten met een taakstraf ook bij het leger te werk te stellen. „Waarom zou het afwassen van potten en pannen in een bejaardenhuis zich méér lenen voor een taakstraf dan wat stevig handwerk in het leger?” Het kabinet reageerde eerder al positief op die suggestie. Staatssecretaris Van der Knaap beloofde toen in overleg te zullen treden met Reclassering Nederland, de instantie die de uitvoering van taakstraffen coördineert.

Het CDA stelde voor om op het oefenterrein Harskamp op de Veluwe een flatgebouw van acht verdiepingen neer te zetten, zodat de special forces van de landmacht en de mariniers daar antiterreuracties kunnen oefenen. De partij wil ook een langetermijnnotitie over de luchtmacht en de landmacht, zoals Kamp die recent maakte voor de marine.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer