Politie stelt regels aan spoedritten
DEN HAAG (ANP) - Agenten die met hun auto uitrukken voor een spoedrit moeten zich vanaf volgend jaar aan nieuwe regels houden.
De Raad van Hoofdcommissarissen heeft daartoe afgelopen week een richtlijn aangenomen. Het doel is schade, letsel en dodelijke ongelukken die ontstaan tijdens deze spoedritten, terug te brengen, zei woordvoerder C. den Bakker van de Raad van Hoofdcommissarissen zondagavond.Gemiddeld komen jaarlijks tussen de drie en de vijf agenten om het leven bij zo’n spoedrit en leiden per jaar tientallen van dit soort ritten tot een aanrijding, aldus Den Bakker.
Een van de afspraken is onder meer dat agenten zich aan een maximumsnelheid moeten houden, zowel binnen de bebouwde kom (70 kilometer per uur) als erbuiten (160 kilometer per uur) en op de vluchtstrook (50 kilometer per uur). Volgens Den Bakker bestonden binnen elk korps al regels voor spoedritten, maar zijn ze nu vastgelegd in een landelijke richtlijn.
Wel blijft een politieagent de mogelijkheid houden om in bijzondere gevallen af te wijken van deze regels, maar moet de betrokken agent dat melden aan de meldkamer. Den Bakker: „Het gaat om bewustwording. Als het dan misgaat, moet een agent zelf verantwoording afleggen. Deze richtlijn heeft dus niet tot doel voortaan bijvoorbeeld snelheidsmaniakken en terroristen te laten lopen.”
Naast allerlei voorschriften worden de noodhulpauto’s uitgerust met een zwarte doos. Die slaat informatie op van 45 seconden vóór een klap tot een halve minuut daarna, zodat achteraf is vast te stellen wat er is misgegaan. Ook beschikken de politieopleidingen over een rijsimulator zodat agenten bijvoorbeeld achtervolgingen kunnen nabootsen.
De korpsbeheerders buigen zich over twee weken over de richtlijn, waarna de korpsen een halfjaar de tijd krijgen om de voorschriften in te passen en af te stemmen met de ondernemingsraden. De invoering is een halfjaar vertraagd. De raad wilde de richtlijn al op 1 juli aannemen, maar na kritiek van onder andere de ondernemingsraden moest er opnieuw naar worden gekeken.