Kritiek op Duits regeerakkoord
BERLIJN (ANP/DPA) – In Duitsland is zaterdag kritisch gereageerd op het regeerakkoord dat CDU/CSU en SPD vrijdag bereikten. Volgens het hoofd van werkgeversvereniging DIHK is er sprake van „te weinig hervormingen en te veel belastingverhogingen". Het zwartrode akkoord is volgens Ludwig Braun dan ook ongeschikt om de werkloosheid van 11 procent weg te werken.
Bild, de grootste Duitse krant, heeft het in een commentaar over een „faillietverklaring". De krant B.Z. waarschuwt voor een „verwurging" van de economie, omdat door de belastingverhogingen de consumptie zal dalen.
Het regeerakkoord voorziet in een verhoging van het btw–tarief van 16 naar 19 procent. Aftrekposten voor forenzen en mensen die een eigen huis bouwen, worden afgeschaft. Voor mensen die meer dan 250.000 euro per jaar verdienen, komt er een speciale ’rijkenbelasting’.De pensioensgerechtigde leeftijd wordt stapsgewijs verhoogd naar 67 jaar. De proeftijd waarbinnen nieuwe werknemers makkelijk ontslagen kunnen worden, wordt verhoogd van zes maanden naar twee jaar.
De beoogde regeringspartijen CDU, CSU en SPD buigen zich maandag op aparte partijcongressen over het regeerakkoord. Als het ’Koalitionsvertrag’ wordt goedgekeurd, wordt CDU–leidster Angela Merkel naar verwachting op 22 november tot de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland gekozen.
Beoogd minister van Financiën Peer Steinbrück (SPD) zei zaterdag bij de presentatie van het regeerakkoord dat de Duitse staatsschuld volgend jaar met 41 miljard euro zal stijgen. Met extra uitgaven van de staat moet de conjunctuur worden gestimuleerd. De grote coalitie wil meer investeren in onder meer verkeer en vervoer en in wetenschappelijk onderzoek. Steinbrück wil laten onderzoeken of de Bundesbank een deel van zijn goudvoorraad kan verkopen om de toename van de staatsschuld te beperken.
Guido Westerwelle, leider van de liberale FDP, en Groenen–leidster Claudia Roth hebben de SPD „kiezersbedrog" verweten, omdat de sociaal–democraten tijdens de verkiezingscampagne een btw–verhoging nog hadden uitgesloten.