Hoogervorst heeft vragen bij topsalaris in zorgsector
DEN HAAG (ANP) - Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) vraagt raden van toezicht in de zorgsector uit te leggen waarom de salarissen van de zorgdirecteuren vorig jaar hoger waren dan hun eigen normen.
Dat meldde hij vrijdag na afloop van het kabinetsberaad. De minister is teleurgesteld dat de sector zich nog steeds niet aan de eigen normen houdt.Volgens de minister heeft de voorzitter van de vereniging van brancheorganisaties in de zorg (BOZ) beloofd zijn vraag door te spelen. Uit een onderzoek naar de topsalarissen van zorgbestuurders in 2004 blijkt dat 40 procent boven de normen van de sector uitkomt. Ongeveer 20 procent zit er meer dan 10 procent boven.
In 2003 stak 30 procent van de topbeloningen boven de eigen normen uit. De stijging wordt gedeeltelijk verklaard door het ontbreken van betrouwbare cijfers over dat jaar. Maar niet helemaal. Bonussen, ontslagvergoedingen en de beloning van interim-directeuren zijn in het overzicht niet meegenomen.
Hoogervorst vindt deze resultaten „belabberd en teleurstellend.” Hij roept de sector al tijden op om zich aan de normen te houden. De minister wil echter niet ingrijpen in de hoogte van de salarissen. De zorg in Nederland is van oudsher een private sector en daar wil Hoogervorst niet aan tornen.
In Engeland is dat bijvoorbeeld niet zo en daar is de zorg een stuk minder efficiënt, zei hij vrijdag. Hij wacht verder de discussie in het kabinet af. Dat neemt nog dit jaar een besluit over de wijze waarop de overheid met topsalarissen in de hele semipublieke sector omgaat.
Zorginstellingen zijn al verplicht om hun jaarverslagen te publiceren en daar ook de beloning van hun eigen bestuurders in op te nemen. Deze zijn nu ook te vinden op www.jaarverslagenzorg.nl. Dit jaar besloot de Kamer dat ook de zorgverzekeraars dit moeten doen en daar is Hoogervorst het mee eens.
Vijf instellingen die nog geen deugdelijk jaarverslag over 2003 hebben ingeleverd en de zestig die dat nog niet over 2004 hebben gedaan, krijgen nog even de kans om dat wel te doen. Gebeurt dit niet dan wil de minister aangifte doen bij de FIOD-ECD.
Verder wil de minister onderzoeken of de hoge salarissen van de ruim 12.000 medisch specialisten in Nederland een opdrukkende invloed hebben op de beloningen van de zorgdirecteuren. Vooral vrijgevestigde medisch microbiologen blijken veel te verdienen. Volgens de minister verdienden zij in 2003 op voltijdsbasis tussen de 419.000 en de 444.000 euro per jaar.
Op dit moment onderzoekt een commissie in opdracht van de Hoogervorst wat een acceptabel uurtarief is. Dat is nodig om de kosten van de specialisten op te nemen in het dbc-systeem, het nieuwe declaratiesysteem voor zorginstellingen.