Nog steeds onduidelijkheid over ivf
DEN HAAG (ANP) – Wensouders die aangewezen zijn op vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals ivf, blijven in elk geval nog tot mei 2006 in onzekerheid. Er bestaat een kans dat ze een eigen bijdrage moeten gaan betalen. Dat bleek donderdag tijdens de behandeling van de Volksgezondheidsbegroting.
De Tweede Kamer wil eigenlijk dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) de eerste behandeling 1 januari 2006 weer in het basispakket van de zorgverzekering stopt. Deze was vorig jaar uit het ziekenfondspakket gehaald. Maar Hoogervorst gaf aan dat dit wegens de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet niet meer mogelijk is.Het CDA nam daar genoegen mee, maar eiste deze week dat de minister de vergoeding dan op 1 juli regelt. Ook dat is onmogelijk, stelde de minister. Als het financieel al haalbaar is, dan kan het pas op 1 januari 2007, zo hield hij vol. Hij was wel bereid om in mei een plan naar de Kamer te sturen waarin staat hoe hij dan wel met de wens van de Kamer en de wensouders om wil gaan. „Ik sluit een eigen bijdrage daarbij niet uit".
Tweede Kamerlid Smilde (CDA) nam daar tot ongenoegen van de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP, genoegen mee. „Ik vertrouw er op dat het in juli dan geregeld is", zei zij en ze voegde er aan toe dat ze uitging van een „ruime vergoeding". Maar enige garantie van de minister kreeg ze daar niet voor.
Tijdens het debat beloofde de minister op verzoek van de VVD ook dat hij een diepgaand onderzoek zou gaan doen naar de manier waarop ziektekostenverzekeraars plastisch chirurgische ingrepen vergoeden. Veel specialisten en patiënten klagen dat de verzekeraars steeds vaker medisch noodzakelijke ingrepen weigeren te betalen.
Het onderzoek is ook bedoeld om te kijken of verzekeraars te veel macht krijgen en specialisten te streng voorschrijven wat ze nog wel en niet mogen doen, zoals vaak wordt beweerd. Hoogervorst hoopt hier binnen drie maanden duidelijkheid over te krijgen. Hij richt zich op plastische chirurgie, omdat vooral daar veel klachten over binnenkomen.
Hoogervorst zei verder geen brood te zien in het voorstel van D66 om geld voor preventie uit te trekken om het aantal behandelplaatsen voor heroïneverstrekking in het land uit te breiden. D66, de VVD en de PvdA moeten maar elders geld vandaan halen om die heroïneverstrekking voor twee jaar veilig te stellen, hield hij de partijen voor. D66 is naarstig op zoek naar een oplossing, maar houdt er vertrouwen in.