Hoogervorst onderzoekt vergoedingen plastisch chirurgen
DEN HAAG (ANP) – Minister Hoogervorst van Volksgezondheid stelt een „diepgaand" onderzoek in naar de manier waarop ziektekostenverzekeraars plastisch chirurgische ingrepen vergoeden. Veel specialisten en patiënten klagen dat verzekeraars steeds vaker medisch noodzakelijke ingrepen weigeren te betalen. Nogal wat Tweede Kamerleden zijn bang dat verzekeraars te veel macht krijgen en specialisten te streng voorschrijven wat ze nog wel en wat ze niet meer mogen doen.
Hoogervorst deelt die angst niet. Hij hoopt met het onderzoek een eind te maken aan de verhalen van specialisten. Zij vertellen „al dan niet met tranen in de ogen" keer op keer op de televisie over het onrecht dat patiënten wordt aangedaan. Hij denkt drie maanden nodig te hebben.De minister richt zich met zijn onderzoek specifiek op de plastisch chirurgische operaties, omdat daarover vooral veel klachten bestaan.
Hij wil ook laten onderzoeken waarom plastisch chirurgen vaak wachtlijsten voor behandeling kennen. Hoogervorst suggereerde donderdag in de Kamer dat de wachtlijsten ook ontstaan, omdat de chirurgen bijklussen bij klinieken voor schoonheidsoperaties.
Volgens Hoogervorst is het belangrijk dat verzekeraars strak toezien op het werk van de medisch specialisten. In het verleden is naar zijn mening vaak gebleken dat specialisten operaties uitvoeren en behandelingen toepassen die verzekeraars volgens de regels niet hadden mogen vergoeden. Als voorbeeld noemde hij besnijdenissen bij jongetjes om religieuze redenen.
Hoogervorst kwam ook terug op de discussie over extreem dure medicijnen die al lange tijd in de Tweede Kamer speelt. Veel patiënten, met name kankerpatiënten, klagen dat ziekenhuizen onwillig zijn om extreem dure medicijnen te betalen. Het kan dan gaan om medicijnen die bijvoorbeeld 150.000 euro per jaar per patiënt kosten. Hoogervorst heeft al eerder bepaald dat ziektekostenverzekeraars standaard 80 procent van de kosten van de medicijnen moeten vergoeden, en de ziekenhuizen de rest. Donderdag zei hij ervoor te zullen zorgen dat de regels en procedures voor het aanvragen van de dure geneesmiddelen effectiever zullen worden zodat patiënten minder lang op hun medicijnen hoeven te wachten.