Groen licht voor soldaten van 17
De Tweede Kamer heeft donderdag een al ruim twee jaar durende strijd met staatssecretaris Van Hoof (Defensie) over Nederlandse kindsoldaten verloren. De nieuwe CDA-fractie heeft eerdere bezwaren tegen het werven van 17-jarigen voor de krijgsmacht laten vallen. Ook de Lijst Pim Fortuyn heeft daar geen problemen mee.
Daardoor is de grote kamermeerderheid verdwenen die sinds februari 2000 een motie tegen Nederlandse kindsoldaten van het onlangs overleden GroenLinks-Tweede-Kamerlid Harrewijn steunde. PvdA, GroenLinks, SP en D66 zaten er in het debat met Van Hoof donderdag verslagen bij.
Vooral de PvdA was laaiend over de vermeende draai van het CDA. Het CDA was bij monde van het kamerlid Van Ardenne altijd een fel tegenstander van het werven van 17-jarigen. Maar de nieuwe woordvoerder De Vries legde uit dat zijn fractie zich heeft laten overtuigen door Van Hoof, die allerlei voorwaarden heeft opgesteld voor het werven van 17-jarigen, die de status van aspirant-militair krijgen.
„Als Nederland ooit betrokken raakt bij een gevechtssituatie, sturen we de 17-jarigen onmiddellijk naar huis. Dan wordt hun contract ontbonden en zijn ze weer helemaal burger”, zei Van Hoof. De jongeren zullen ook niet deelnemen aan vredesmissies en dragen alleen wapens bij oefeningen. Alleen tijdens de schietopleiding wordt scherpe munitie gebruikt.
Van Hoof heeft altijd benadrukt dat hij wel moet werven onder jongeren, omdat hij anders krijgsmacht niet voldoende soldaten krijgt. Momenteel is 30 procent van de nieuwe aanwas bij Defensie 17 jaar.
PvdA, GroenLinks, SP en D66 zijn nog altijd tegen de plannen van Van Hoof. Zij willen een strikte grens van 18 jaar voor het in dienst treden. „Nederland moet internationaal een voortrekkersrol vervullen in de strijd tegen kindsoldaten zoals in Sierra Leone”, zei PvdA’er Albayrak. Maar volgens haar zullen landen als Sierra Leone Nederland uitlachen als Nederland met kritiek komt, en zeggen dat Nederland geen recht van spreken heeft.
Save the Children, de organisatie die opkomt voor de rechten van het kind, reageert teleurgesteld over het besluit van de Kamer. Volgens een woordvoerster wordt het nu moeilijk voor Nederland om andere landen die kindsoldaten inzetten op de vingers te tikken.
Verder zet Save the Children vraagtekens bij het voornemen om 17-jarigen naar huis te sturen als Nederland ooit betrokken raakt bij een gevechtssituatie. „Bij een tekort aan manschappen zijn zij de eerste die worden ingezet”, aldus de woordvoerster.
Unicef Nederland vindt dat Nederland hiermee een verkeerd signaal afgeeft. „Nederland stelt werving boven de internationale traumatisering bij de inzet van kindsoldaten”, meent een woordvoerder. Wereldwijd vechten ongeveer 300.000 kinderen mee in regerings- of rebellenlegers.