Economie

Belgen dreigen met staking bij KPNQwest

De vakbonden in België dreigen vrijdag het Europese knooppunt van het failliete KPNQwest om 17.00 uur stil te leggen. Zo’n honderd werknemers houden de laatste dagen het knooppunt van het netwerk, gevestigd in Hoeilaart vlak bij Brussel, in de lucht, maar krijgen geen salaris. De bonden eisen een oplossing, maar aan het einde van de morgen was er nog altijd geen akkoord tussen de Belgische vakbonden en de curatoren van het failliete KPNQwest.

ANP
14 June 2002 07:52Gewijzigd op 13 November 2020 23:37

De vakbonden stellen dat een kwart van het Europese internetverkeer via het knooppunt in België gaat. Volgens bestuurder H. Vermeersch van de vakbond BBTK hebben veel grote telecombedrijven in Europa lijnen lopen via Hoeilaart, waaronder KPN, France Télécom en Deutsche Telekom.

„De mensen werken er nu al negen dagen gratis”, verklaart Vermeersch het ongewoon harde ultimatum. „Ons geduld raakt op.” Volgens hem zal het geld snel loskomen als de boodschap tot de grote klanten doordringt. Zonder oplossing zouden de werknemers vrijdagmiddag naar huis gaan. „En dan trekken ze de stekker uit het stopcontact”, zegt Vermeersch.

Volgens curator E. Meijer van de KPNQwest-holding is niet precies duidelijk wat er gebeurt als de werknemers in Brussel het netwerk platleggen. „De vestiging in Den Haag kan voor een deel dezelfde activiteiten verrichten”, stelde hij.

Dinsdagavond bereikten de curatoren van KPNQwest na lang en moeizaam overleg met klanten van het bedrijf een akkoord over instandhouding van het glasvezelnetwerk. Ze kregen voldoende geld en toezeggingen los om het verkeer via KPNQwest tot eind deze maand te garanderen. Dat geeft de klanten de tijd om over te stappen op andere aanbieders.

Het kabinet in Nederland beraadt zich over maatregelen om de kwetsbaarheid van het dataverkeer te verminderen. Aanleiding is het faillissement van het glasvezelbedrijf. De overheid kan grote telecombedrijven dwingen tot rampenplannen en daarover zijn ook werkafspraken gemaakt. Maar dat biedt geen soelaas als de ondernemingen geheel of gedeeltelijk buiten bedrijf zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer