Binnenland

Leefbaar Rotterdam blijft besturen

ROTTERDAM - Rotterdam houdt een college van Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA. De twee wethouders van Leefbaar Rotterdam (LR) besloten woensdag, daags nadat de gemeenteraad het vertrouwen opzegde in hun partijgenoot M. Pastors, dat ze het karwei willen afmaken voor hun vermoorde leider Pim Fortuyn en voor de kiezers.

Van onze correspondent
10 November 2005 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 03:09

Leefbaarwethouder W. van Sluis (Haven en Economie) neemt Pastors portefeuille Fysieke Infrastructuur erbij tot de verkiezingen in maart 2006. Het is bijna onmogelijk om voor de resterende vier maanden een nieuwe wethouder te vinden en in te werken”, zegt hij.Volgens Van Sluis en zijn collegawethouder M. van den Anker steunt Pastors het besluit. We blijven aan voor de stad, voor Rotterdam, voor alle mensen die op Pim Fortuyn hebben gestemd. We willen de stad niet stuurloos achterlaten. Rotterdam zit in een opwaartse spiraal, dankzij het collegebeleid”, zeggen ze in koor.

Van Sluis zegt zich door niemand monddood te laten maken. De CDA-motie van maart, waarmee Pastors gemuilkorfd werd vanwege zijn uitspraken over moslims is van tafel. Het CDA heeft ons een dolk in de rug gestoken. Dat heeft sporen achtergelaten”, zegt Van Sluis. Hij vindt het echter onverantwoord om emoties de boventoon te laten voeren, maar wat er gebeurd is, is een schandaal voor Rotterdam.”

Wethouder Van den Anker wil zich niet met partijpolitieke ruzies bemoeien. Wat haar betreft hoeven er geen koppen te rollen.

Voor de indiener van de vertrekmotie aan het adres van Pastors, GroenLinksfractievoorzitter O. Kaya, is het voortzetten van de coalitie een noodoplossing.

PvdAvoorman B. Cremers heeft gemengde gevoelens over het aanblijven van de wethouders. Pastors heeft dinsdag triomfantelijk het stadhuis verlaten en gaat zich nu storten op de verkiezingscampagne van Leefbaar Rotterdam. Ik vraag me af of het CDA dat wel zo leuk vindt.”

SP’er Th. Cornelissen vindt de oplossing gekunsteld. Wat moet doorgaan worden met een bak vol spanningen?”

Volgens burgemeester Opstelten moet er in de coalitie nog wel een aantal zaken nader worden besproken, waaronder de wijze van met elkaar omgaan en hoe het geschonden vertrouwen tussen de politici kan worden hersteld.

Opstelten heeft woensdag de hele dag gesprekken gevoerd met leden van het college, met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen en die van de oppositie. Hij zei geconstateerd te hebben dat er een positieve grondhouding was om het huidige college te continueren.

Drie fractievoorzitters, Sörensen (LR), Van den Born (CDA) en Van Gent (VVD) en de wethouders Van Sluis (LR), Geluk (CDA) en Janssens (VVD) gaan de komende dagen afspraken maken voor de resterende regeerperiode. Ze gaan verder bepalen welke grote dossiers nog afgewikkeld moeten worden en wat er nog te doen is op het integratiedossier. Volgende week maandag zal het zesmanschap verslag uitbrengen aan de burgemeester en de coalitiefracties. De dag daarna zal het college een oordeel vellen.

Fractieleider Sörensen realiseert zich dat de twee overgebleven wethouders van zijn partij het moeilijk krijgen met een mes in hun rug”, zoals hij dat noemde. Sörensen doelde daarbij op het optreden van coalitiegenoot CDA dat de motie van wantrouwen tegen Pastors steunde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer