Regels voor voedselveiligheid vaak overtreden
DEN HAAG (ANP) - In winkels, restaurants en zorginstellingen lag vorig jaar te veel voedsel dat niet op de juiste temperatuur werd bewaard of niet heet genoeg was bereid.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) constateerde bij ruim 70.000 inspecties dat bij 32 procent van de bedrijven niet voldaan werd aan de regels voor voedselveiligheid. De VWA maakte dat woensdag bekend.Omdat de foute manier van bewaren en bereiden de belangrijkste oorzaak is van de jaarlijkse hoeveelheid voedselinfecties in Nederland, controleert de inspectiedienst hier vaak op. Daarbij bezoeken de inspecteurs horecabedrijven, supermarkten, zorginstellingen, slagerijen en andere detailhandelaren.
Bij de controles is 2004 kwam de horeca als slechtste uit de bus: twee op de vijf bezochte bedrijven verhitten het voedsel niet genoeg, aldus de VWA. In 29 procent van de gevallen bewaarden de koks de etenswaar ook niet op de juiste temperatuur.
Ook andere sectoren kunnen nog een hoop verbeteren. In ruim een vijfde van de bakkerijen bleek het in het algemeen behoorlijk vies. Een kwart van de melkboeren en vishandelaren bewaarde zijn producten niet koud genoeg.
De ijscowinkels brachten het er bij de inspecties het best af. In slechts 11 procent van de bezochte zaken moesten de VWA-inspecteurs een schriftelijke waarschuwing of boete uitdelen.