Opleiding NGK begint per januari
ZWOLLE - De Landelijke Vergadering (LV, generale synode) van de Nederlands Gereformeerde Kerken is zaterdag vrijwel unaniem akkoord gegaan met de voorstellen van de commissie opleiding predikanten over de nieuwe Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding. Deze kan nu per 1 januari 2006 van start gaan.
De vorige LV, die van Lelystad, besloot in juni vorig jaar een eigen predikantsopleiding te starten die „aanleunt” tegen de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) van de Christelijke Gereformeerde Kerken. De commissie opleiding predikanten (COP) kreeg opdracht het besluit verder uit te werken. Zaterdag kwam de LV 2007 in Zwolle vervroegd bijeen om de voorstellen van de COP te bespreken.„Het was een goede vergadering”, zei C. J. Bos, secretaris van de COP, vanmorgen desgevraagd. „Als commissie waren we er natuurlijk ook blij mee dat ons rapport vrijwel unaniem is aanvaard.” Slechts één afgevaardigde onthield zich van stemming.
Besloten werd dat de opleiding van Nederlands gereformeerde predikanten wordt toevertrouwd aan de stichting Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding (NGP). De NGP zal per 1 september 2006 met de eerste twee jaren van de bachelorfase beginnen.
De opleiding is verplicht voor iedereen die predikant wil worden binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en die na 1 september 2005 met zijn of haar theologiestudie is begonnen. Tot nog toe studeerden aankomende predikanten aan verschillende opleidingsinstituten, waaronder het Nederlands Gereformeerd Seminarie. Zij werden begeleid door de Theologische Studiebegeleiding (TSB). Deze wordt nu afgebouwd en geïncorporeerd in het NGP-instituut. Haar middelen en verplichtingen worden overgedragen aan de stichting NGP.
Predikanten die na 1 juli 2005 predikant zijn geworden, krijgen gedurende hun eerste drie dienstjaren (gerekend vanaf een halfjaar na hun eerste intrede) verplicht werkbegeleiding vanuit de nieuwe predikantenopleiding.
Zaterdag werd ook bekend wie er aan de NGP gaan doceren. Dit betreft (als kerndocenten) dr. J. Dekker, predikant te Amstelveen (Bijbelvakken), dr. A. van der Dussen, predikant te Eindhoven (systematische theologie), drs. J. C. Schaeffer, predikant te Nunspeet (kerkgeschiedenis, kerkrecht en homiletiek) en drs. G. Bronsveld, predikant te Doorn (praktische theologie). Deze docenten moeten een instemmingsformulier ondertekenen dat is afgeleid van het ondertekeningsformulier voor Nederlands gereformeerde predikanten.
Toegevoegde docenten worden ds. F. H. Blokhuis (Bijbelkennis), ds. M. de Jong (catechetiek), dr. C. P. Kleingeld (filosofie I) en dr. J. van Riessen (filosofie II). Zij vallen onder de verantwoordelijkheid van de kerndocenten. P. van Veen is aangesteld als opleidingscoördinator. Voor supervisie en persoonlijke vorming worden externe deskundigen ingesteld.
Onderzocht zal gaan worden of het mogelijk is overheidssubsidie te krijgen voor de opleiding. De kerken zijn hier „niet tegen”, aldus Bos, „mits de zeggenschap van de kerken over de opleiding niet wordt aangetast. Maar, we realiseren ons dat er nog een lange weg te gaan is voordat er van subsidie sprake zal zijn.”
Voor de vergadering van zaterdag was eenmalig een moderamen (bestuur) gekozen.