Binnenland

Vernietigend rapport over college Den Helder

DEN HELDER (ANP) - Het voormalig college van B en W van Den Helder is zelf grotendeels verantwoordelijk voor de misstanden die zijn ontstaan rond attractiepark Cape Holland.

4 November 2005 20:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:08

Dat concludeert een onderzoekscommissie van de Helderse gemeenteraad na onderzoek naar de gang van zaken rond het park op het terrein van de Oude Rijkswerf Willemsoord.De uitkomsten zijn vrijdag bekendgemaakt.

Politieke consequenties kunnen de bevindingen niet meer hebben. Enige tijd geleden namen burgemeester J. Staatsen en zijn wethouders ontslag als gevolg van een andere kwestie.

Volgens de commissie nam het college zijn rol als aandeelhouder van dochteronderneming Willemsoord niet serieus, kreeg de directie van Willemsoord te veel ruimte en werd de gemeenteraad onvoldoende geïnformeerd.

De gemeenteraad besloot in juli van dit jaar tot het onderzoek, kort nadat het college van B en W een nieuwe intentieverklaring met de samenwerkingspartner in Cape Holland, projectontwikkelaar Libéma, had voorgelegd. De raad weigerde die te accorderen als gevolg van een reeks incidenten.

Die reeks begon in 2003 met een bestuurlijke crisis naar aanleiding van een voorstel speelautomaten toe te staan op Cape Holland. Accountants stuitten in 2004 vervolgens op onregelmatigheden in de boeken. Vlak voor de officiële opening datzelfde jaar deed de rijksrecherche een inval als gevolg van misstanden in de bedrijfsvoering. Later in 2004 liepen de spanningen tussen de gemeente en Libéma op als gevolg van het vermoeden dat de projectontwikkelaar zich niet aan investeringsbeloften hield. Dat verergerde nog eens toen ook de bezoekersaantallen ver achterbleven bij de prognoses.

De commissie oordeelt hard over de gang van zaken. Zo verwijt de commissie het college niet concreet te zijn opgetreden toen begin 2004 duidelijk werd dat er grote problemen waren. De directie kreeg te veel bewegingsvrijheid, wat uitmondde in „beschamende” situaties, „zoekgeraakte gezagsverhoudingen” en „gebrek aan respect.” De raad kon zijn controlerende functie niet vervullen en werd niet tijdig geïnformeerd over mogelijke financiële risico’s, aldus de commissie. Restauratie en herinrichting van de oude rijkswerf gingen een eigen leven leiden, dat zich onttrok aan de publieke controle door de gemeenteraad.

De commissie adviseert de raad mogelijke financiële tekorten bij Willemsoord niet vanuit de gemeente aan te zuiveren. Tegelijkertijd moet de raad kijken of de bestuurder, de commissarissen of de aandeelhouders van het bedrijf hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer