De onderwereld op drift
AMSTERDAM - Of topcrimineel John Mieremet wel eens, liggend op bed, nadacht over de slachtoffers die hij had gemaakt, zo werd hem ooit gevraagd. Nee, want al die mensen passen niet in zijn slaapkamer, luidde het keiharde antwoord.
De onderwereld is op drift. In nog geen week tijd zijn drie mannen die op een of andere manier betrokken zijn bij de zware misdaad uit de weg geruimd. Aanleiding is vermoedelijk een langlopende vete in het criminele milieu.Maandag werd voormalig advocaat Evert Hiemst geliquideerd. Woensdag kreeg de gevreesde misdadiger John Mieremet, voorheen cliënt bij Hiemst, in Thailand de kogel. En woensdagavond was het de beurt aan vastgoedhandelaar Kees Houtman, een jeugdvriend van Mieremet.
Dat er banden zijn tussen criminelen en vastgoedhandelaren lijkt geen twijfel te lijden. Zo werden in 2003 de vastgoedmagnaten Bertus Lüske en in 2004 Willem Endstra vermoord. John Mieremet noemde een paar jaar geleden Endstra „de bank van de onderwereld.” Mieremet: „Sam Klepper en ik zijn een aantal jaren geleden door Willem Holleeder (Heineken-ontvoerder, JV) met Willem Endstra in contact gebracht.”
Amsterdamse topcriminelen mogen dan baden in weelde, ze leven voortdurend in onzekerheid. Bodyguards en zwaarbeveiligde onderkomens moeten enige bescherming bieden. Maar dan komt toch vaak nog dat dodelijke schot. Vaak rond het veertigste levensjaar.
Bekend voorbeeld is het trieste einde van de beruchte drugsbaas Klaas Bruinsma. De topcrimineel liet zich omringen door lijfwachten en woonde de laatste jaren van zijn leven in luxe hotelkamers. In al hun overmoed bestelden Bruinsma’s bendeleden in dure restaurants eenvoudigweg de complete menukaart, memoreert Gerlof Leistra in zijn boek ”De vermoorde onschuld” (2004). „Breng ons alles maar.”
Gek gemaakt door drugsgebruik en gebukt onder angst voor vergelding zwierf Bruinsma van hot naar her. Op 37-jarige leeftijd werd de misdadiger voor het Amsterdams Hiltonhotel in 1991 geliquideerd.
Geregeld
Hetzelfde lot was de beruchte Amsterdamse crimineel Sam Klepper in 2000 beschoren. Hij werd veertig. Na zijn liquidatie werd hij door Hells Angels uit alle windstreken naar zijn laatste rustplaats gebracht. Sam Klepper was nauw bevriend met de woensdag geliquideerde John Mieremet. Het duo had zelfs geregeld om naast elkaar begraven te worden op een begraafplaats in Amsterdam-West.
De twee stonden bekend als Spic en Span vanwege de grondige manier waarop ze hun tegenstanders uit de weg ruimden. Bij een huiszoeking bij Klepper werd ooit het veelzeggende boekwerk ”Eenentwintig manieren van geruisloos doden” aangetroffen, zo melden Gerlof Leistra en Paul Nieuwbeerta in hun boek ”Moord en doodslag in Nederland” (2003).
Een andere geruchtmakende liquidatie in de Amsterdamse onderwereld is de moord op Cor van Hout, het brein achter de ontvoering van Freddy Heineken in 1983. In januari 2003 werd de 45-jarige Van Hout voor een Chinees restaurant in Amstelveen doorzeefd met kogels.
Tussen 1992 en 2001 deden zich in Nederland zeker ruim honderd afrekeningen in het criminele circuit voor, beschrijven Leistra en Nieuwbeerta. Dan gaat het om opgeloste liquidaties. In totaal vielen bij die moorden 126 slachtoffers.
De opgeloste liquidaties vormen samen bijna 5 procent van alle opgeloste moordzaken in Nederland in de periode 1992-2001. In vier op de tien gevallen wordt het slachtoffer bij een liquidatie op de openbare weg doodgeschoten. Een kwart van de afrekeningen vindt plaats in Amsterdam.