Veiligheidsraad neemt Syrië-resolutie unaniem aan
NEW YORK (AP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag unaniem een resolutie aangenomen die van Syrië alle medewerking verlangt bij het onderzoek naar de moord op de Libanese ex-premier Rafik Hariri in februari.
Over sancties wordt echter niet gerept in de resolutie, waarvan de tekst op het laatste moment door de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad overeen werd gekomen. Ook een oproep aan Syrië om alle steun aan het terrorisme te verwerpen, is uit de tekst geschrapt.De resolutie komt uit de koker van de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië, drie permanente leden van de Veiligheidsraad. De ministers van Buitenlandse Zaken van deze drie landen dineerden zondagavond met hun ambtgenoten van Rusland en China, de overige twee permanente Veiligheidsraadsleden. Het overleg ging tot gisterochtend door.
Om alle vijftien leden van de raad achter de resolutie te krijgen, hebben de Amerikanen, Fransen en Britten de dreiging van sancties als Syrië niet meewerkt, moeten laten vallen. Als dat niet was gebeurd, zouden Rusland, China en Algerije -momenteel het enige Arabische land in de Veiligheidsraad- zich van stemming hebben onthouden.
De Amerikanen en Fransen wilden van zo veel mogelijk landen steun voor de resolutie, om Syrië maximaal onder druk te zetten. Om die reden ook drongen de VS er op aan dat alle vijftien leden van de raad hun ministers van Buitenlandse Zaken naar de vergadering van de raad zouden sturen.
De Russische en Chinese ministers Sergej Lavrov en Li Zhaoxing voerden voorafgaand aan het diner zondagavond apart overleg met hun Amerikaanse, Franse en Britse ambtgenoten Condoleezza Rice, Philippe Douste-Blazy en Jack Straw.
Volgens de resolutie moet Syrië iedereen die door de VN-onderzoekscommissie als verdachte wordt aangemerkt arresteren en voor ondervraging ter beschikking stellen, onder omstandigheden en op een locatie die door de commissie worden bepaald. Dit kan problemen opleveren voor de Syrische president Bashar Assad, zijn broer Maher Assad en zijn zwager Assef Shawkat, die leiding geeft aan de militaire inlichtingendienst. Het hoofd van de onderzoekscommissie, Detlev Mehlis, heeft deze drie eerder al gevraagd mee te werken aan een verhoor over de aanslag op Hariri, wat zij allen weigerden. Met de resolutie kunnen zij alsnog tot medewerking aan het onderzoek worden gedwongen.
De Veiligheidsraad waarschuwde in de resolutie dat als Syrië niet meewerkt, er „verdere maatregelen” zullen volgen. Het is niet duidelijk om wat voor maatregelen het zal gaan. De resolutie is aangenomen onder Hoofdstuk VII van het VN-handvest, dat de VN de mogelijkheid biedt haar zelfs met militaire middelen te bekrachtigen.
De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Farouk al-Sharaa reisde zondag naar New York om met collega-ministers en VN-secretaris-generaal Kofi Annan te overleggen. Zijn onderminister, Walid Moallem, reisde door het Golfgebied om steun te winnen bij Arabische landen. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA had Moallem een boodschap van president Bashar Assad bij zich over „de gevaren waar Syrië zich voor geplaatst ziet.”
Moallem zei zondag in Qatar dat Washington, Parijs en Londen de resolutie al voorbereidden voordat het rapport van de VN-onderzoekscommissie verscheen. De resolutie is „gevaarlijk” en bedoeld om Syrië te treffen, niet om de waarheid over de moord op Hariri boven tafel te krijgen, zei Moallem volgens SANA. Ondanks „juridische en politieke hiaten” in het rapport zal Syrië aan het onderzoek blijven meewerken, zei Moallem. President Assad kondigde zaterdag een eigen onderzoek aan naar de moord op Hariri.