Koizumi: Ook volk wil meer macht voor leger
TOKIO (AP) - Niet alleen de regerende LDP, ook het Japanse volk wil de bevoegdheden van het leger uitbreiden.
Dat heeft de Japanse premier Junichiro Koizumi zondag gezegd. Japans pacifistische grondwet moet aangepast worden zodat het leger een actievere rol kan spelen bij het bewaren van de internationale veiligheid, aldus Koizumi.Als opperbevelhebber van het leger zal Koizumi naar eigen zeggen zijn best doen om de juiste veranderingen door te voeren in de grondwet, zodat de missies van de Japanse strijdkrachten succesvol ten einde gebracht kunnen worden. Volgens Koizumi heeft de internationale gemeenschap veel waardering voor de buitenlandse missies van het Japanse leger. Japanse troepen vervullen momenteel in Irak een humanitaire missie.
De voorgenomen veranderingen in de grondwet maken deel uit van een breed offensief van Koizumi om Japan diplomatiek en militair een groter aanzien te geven in de wereld. Japan heeft troepen in Irak en streeft naar een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad. Regionale rivalen van Japan, zoals China, hekelen de ambities van Koizumi. In China braken rellen uit toen Japan eerder dit jaar zijn streven naar een permanente Veiligheidsraadzetel bekendmaakte.
Japanse en Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen kwamen zaterdag overeen om de militaire samenwerking tussen hun landen te intensiveren. Het aantal Amerikaanse soldaten dat is gelegerd in Japan wordt gereduceerd en Tokio krijgt meer verantwoordelijkheden bij het handhaven van de ’veiligheid’ in de Stille Oceaan.
De belangrijkste wijziging die Koizumi’s liberale LDP wil doorvoeren, heeft betrekking op artikel 9 van de grondwet, dat de Japanse strijdkrachten verbiedt buiten de eigen landsgrenzen deel te nemen aan gevechten. In de gewijzigde grondwet wordt het leger niet langer omschreven als de „zelfverdedigingsstrijdkrachten.” De huidige, antimilitaristische grondwet stamt uit 1947 en is opgesteld onder toezicht van de Verenigde Staten, die na de Tweede Wereldoorlog de mogelijkheid van nieuwe Japanse aanvalsoorlogen wilden uitsluiten.
Het LDP-voorstel heeft nog een lange weg te gaan. Het moet nog worden goedgekeurd door de leden van de partij en zal de komende maanden ook worden besproken met de coalitiepartner, de Nieuwe Komei Partij. De verwachting is dat het voorstel volgend jaar kan worden voorgelegd aan het parlement, waar het met een tweederdemeerderheid moet worden aangenomen. Ten slotte moet de bevolking zich in een referendum nog in meerderheid achter het voorstel scharen.