Buitenland

Wapensmokkel naar Libanon neemt toe

NEW YORK (AP) - De wapensmokkel uit Syrië naar Palestijnse guerrillabewegingen in Libanon neemt toe; dit is een van de redenen waarom de Libanese regering er niet in slaagt de gewapende groeperingen in het land onschadelijk te maken. Dat staat in een donderdag verschenen rapport van de Verenigde Naties.

28 October 2005 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 03:06

Libanon heeft volgens het rapport meer dan een halfjaar na de terugtrekking van de Syrische troepen nog steeds geen volledige soevereiniteit. Permanente leden van de Veiligheidsraad zoals de Verenigde Staten en Frankrijk kunnen de conclusies aangrijpen om de druk op Syrië te vergroten met betrekking tot het VN-onderzoek naar de moord op de Libanese oud-premier Rafiq Hariri. De VN-onderzoekscommissie meent dat Syrië niet volledig meewerkt.Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton heeft de Syrische president Bashar Assad geweigerd zich te laten verhoren door de VN-onderzoekscommissie, die wordt geleid door Detlev Mehlis. De commissie stelt dat Syrische veiligheidsfunctionarissen betrokken waren bij de moord op Hariri in februari in Beiroet.

De ontwerpresolutie van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk, waarin wordt gedreigd met sancties als Syrië niet volledig meewerkt met het onderzoek, wordt naar verwachting maandag in stemming gebracht. China en Rusland, die beide over vetorecht beschikken, hebben al laten weten dat ze tegen sancties zijn.

De Libanese regering heeft laten weten dat dialoog nodig is om militante groeperingen in het land te ontwapenen en niet internationale druk. De dialoog zou met name gevoerd moeten worden met de machtige Hezbollah-beweging. Tegen andere, Palestijnse militante groeperingen nam het Libanese leger donderdag en woensdag maatregelen. Honderden militairen, ondersteund door tanks, namen donderdag posities in rond kampen van pro-Syrische Palestijnse milities in Sultan Yacoub, een dorp op zo’n 5 kilometer afstand van de grens met Syrië, en de nabijgelegen plaats Helweh. Andere Libanese soldaten trachtten smokkelroutes bij de Syrische grens af te sluiten.

Het uitgebrachte rapport, opgesteld door de VN-gezant voor Syrië en Libanon Terje Roed-Larsen, evalueert de implementatie van resolutie 1559 van de Veiligheidsraad, die Syrië opriep zijn troepenmacht en inlichtingenofficieren terug te trekken uit Libanon en tevens opriep tot ontwapening van de guerrillagroeperingen in het land.

Volgens het rapport is er geen sprake van zichtbare dan wel omvangrijke aanwezigheid van Syrische inlichtingenofficieren in Libanon. Op dat gebied zou dan ook „belangrijke vooruitgang” zijn geboekt. Maar de pro-Syrische Hezbollah-beweging, die het zuiden van Libanon praktisch geheel in handen heeft, is nog steeds niet ontwapend, benadrukte het rapport. Onlangs trad Hezbollah toe tot de Libanese regering.

Een Libanese minister liet donderdag in een reactie op het rapport weten dat de ontwapening van Hezbollah een interne aangelegenheid is die Libanon kan oplossen door onderhandelingen. De Libanese autoriteiten beschouwen Hezbollah als een legitieme verzetsbeweging, die strijdt tegen de Israëlische bezetting van Arabisch land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer