Free Record Shop verkoopt guldens in cadeauverpakking
DEN HAAG - Muziekwinkelketen Free Record Shop mag zijn guldens niet bij De Nederlandsche Bank (DNB) verzilveren. Dat bepaalde de Raad van State woensdag. Het concern gaat de bijna twee miljoen gulden nu in kleine verpakkingen als verzamelobject of cadeau verkopen.
Het langslepende geschil was door Free Record Shop (FRS) bij het hoogste orgaan voor bestuursrechtspraak aangekaart. De winkelketen heeft de afgelopen jaren miljoenen guldens ingezameld door klanten de mogelijkheid te bieden met hun oude geld te betalen. De onderneming ging er daarbij van uit het geld wel bij DNB kwijt te kunnen. De centrale bank biedt echter alleen particulieren die mogelijkheid, voor guldens tot 2007 en voor guldenbiljetten tot 2032.De Nederlandsche Bank accepteert het oude geld niet als dat door bedrijven na 27 januari 2002 is verkregen. Na die dag was de gulden namelijk geen wettig betaalmiddel meer. Als reclamestunt besloot FRS door te gaan met het accepteren van guldens. Dat doet de keten overigens nu nog steeds.
Free Record Shop heeft altijd gesteld dat de bank met haar beleid bedrijven discrimineerde. Volgens de Raad van State zijn echter geen Europese regels overtreden. Ook de klacht van de onderneming dat het beleid van De Nederlandsche Bank onvoldoende bekend was, acht de hoogste bestuursrechter ongegrond. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.
FRS-directeur Hans Breukhoven poogde in augustus 2003 als privépersoon de guldens om te wisselen. Bij 350 gulden lukte dat nog, toen hij een koffertje met 70.000 gulden tevoorschijn toverde niet meer. Breukhoven: „Deze ambtelijke houding van DNB is natuurlijk superkinderachtig. Wij hebben met onze actie alleen maar iedereen willen helpen. Wij hebben de gulden van onze klanten die de slechts vier kantoren van DNB te ver weg vonden, kosteloos geaccepteerd. Voor DNB is het een enorme besparing dat zij ruim 100.000 mensen minder aan de balies heeft gehad. Wat als al deze mensen voor de balie hadden gestaan met hun laatste stuivertjes, dubbeltjes en guldens?”
De FRS-directeur noemt het „onvoorstelbaar en oneerlijk” dat elke particulier zijn guldens wel mag omwisselen, maar bedrijven niet. „Het betreft een regel die DNB als enige binnen Europa heeft gesteld. Wij kunnen natuurlijk nu in Brussel gaan procederen, maar we hebben gekozen door te gaan met de civiele procedure tegen de Nederlandse Staat en kunnen altijd nog een keer de Nederlandse Staat in Brussel aanklagen.”
Om de guldens toch kwijt te raken, gaat Free Record Shop de munten nu als verzamelobject of origineel cadeau verkopen. In kleine verpakkingen van 25 gulden worden de munten voor slechts 10 euro aangeboden. De munten zijn verdeeld in pakketjes van 250 dubbeltjes, 100 kwartjes, 25 guldens, 10 rijksdaalders of 5 vijfjes. Er is geen uitsplitsing op jaartal gemaakt. Via internet zijn de pakketjes te bestellen en af te halen in de winkels.