Economie

Cholesterol in roggebrood verdeelt EU

LUXEMBURG (ANP) - Roggebrood met een toegevoegd cholesterolverlagend stofje leidt tot verdeeldheid onder landbouwministers van de EU-landen.

25 October 2005 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:05

De ministers raken het niet eens over toelating van dit roggebrood in de winkels, zo bleek vandaag bij een EU-vergadering.Sommige ministers vinden de risico’s te groot. Wetenschappers stellen dat er ongewenste effecten mogelijk zijn als mensen meer dan 3 gram van de cholesterolverlagende stofjes eten.

De ministers laten een besluit over toelating nu over aan de Europese Commissie. Vrijwel zeker stemt de Commissie in met haar eigen voorstel.

Nederland is voor het bijzondere roggebrood, zo had minister Veerman (Landbouw) al voor de vergadering gezegd. Tegen een soortgelijke toepassing in light worstjes is Nederland echter tegen. De ministers laten het besluit over de worstjes ook over aan de Europese Commissie.

De cholesterolverlagende stofjes zijn fytosterolen en fytostanolen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer