Buitenland

Veiligheidsraad wil opening gesprekken status Kosovo

NEW YORK (ANP/RTR/DPA) – De VN–Veiligheidsraad heeft maandag ingestemd met het voorstel om de onderhandelingen over de definitieve status van Kosovo te openen. Daarmee neemt de Veiligheidsraad de aanbeveling van VN–secretaris–generaal Kofi Annan over, die begin deze maand heeft gezegd de gesprekken „zeer binnenkort" te willen beginnen.

24 October 2005 20:56Gewijzigd op 14 November 2020 03:05

De raad benadrukte in de maandag uitgegeven verklaring verder dat de onderhandelingen moeten leiden tot een „multi–etnisch en democratisch Kosovo", dat de „stabiliteit in de regio versterkt."Volgens VN–diplomaat Kai Eide, de speciale gezant van Annan in het gebied, ligt de positie van de twee partijen die bij de onderhandelingen betrokken moeten worden, het etnisch–Albanese bevolkingsdeel van Kosovo en de Serviërs, nog steeds mijlenver uit elkaar. Hoewel de kans dat de gesprekken spoedig met succes worden afgesloten klein is, moeten de onderhandelingen toch zo snel mogelijk beginnen, aldus Eide.

De Servische provincie Kosovo staat sinds 1999 tijdelijk onder bestuur van de Verenigde Naties. De Serviërs willen hun provincie terug, maar de Kosovo–Albanezen eisen onafhankelijkheid. De VN hebben lang geaarzeld met het openen van gesprekken over de toekomst van Kosovo. De organisatie wilde wachten totdat de situatie in het gebied stabieler zou worden.

Eide adviseerde deze maand dat de NAVO voorlopig in Kosovo moet blijven en dat de Europese Unie op korte termijn haar aanwezigheid in Kosovo moet versterken. Beide organisaties moeten het proces over de status van Kosovo in goede banen leiden.

Kofi Annan zei maandag dat hij waarschijnlijk de Finse ex–premier Ahtisaari zal aanstellen om de gesprekken over de toekomst van Kosovo te leiden.

De Servische premier Kostunica verklaarde maandag in de Veiligheidsraad dat het onacceptabel is om Kosovo, tegen de wil van Servië, onafhankelijk te maken. „Het ontmantelen van een democratische staat en het tegen zijn wil veranderen van de internationaal erkende grenzen zijn opties die niet kunnen worden overwogen", aldus Kostunica.

De huidige Kosovaarse premier Bajram Kosumi liet in een brief aan de raad weten dat „de meerderheid van de Kosovaren gelooft dat de definitieve status van Kosovo een onafhankelijke staat is."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer