Buitenland

Nog veel acrylamide in Duitse levensmiddelen

BONN (ANP) – In een deel van de Duitse levensmiddelen komt steeds meer kankerverwekkend acrylamide voor. Tot deze conclusie komt de Duitse autoriteit voor de bescherming van de consument, de Verbraucherschutz in Bonn.

22 October 2005 14:44Gewijzigd op 14 November 2020 03:05

Müsli, cornflakes, frites, speculaas, beschuit en kinder– en babykoekjes bevatten meer van de omstreden stof dan bij de vorige meting, meldden Duitse media zaterdag. Het aantal producten met een extreem hoge belasting acrylamide is echter gedaald.Bij gebrande koffie en oploskoffie bleef het niveau hetzelfde sinds de laatste controle in 2003/2004. Wat alle levensmiddelen betreft, daalde het aandeel acrylamide slechts licht, betreurt de overheidsinstantie.

Acrylamide ontstaat bij het bakken, braden, frituren of branden van levensmiddelen met zetmeel. Bij dierproeven veroorzaakte de stof kanker en beschadigingen aan het erfgoed. Wetenschappers gaan er vanuit dat acrylamide bij de mens dezelfde schadelijke gevolgen kan hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer