Kerk & religie

„Christenen moeten meer in Israël investeren”

JERUZALEM - De Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem roept christenen wereldwijd op in Israël te investeren. Dit als reactie op besluiten van kerken om investeringen uit de Joodse staat terug te trekken.

Alfred Muller
21 October 2005 12:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:05
JERUZALEM – In Jeruzalem werd donderdag een grote mars gehouden van christenen uit de hele wereld ter gelegenheid van het Loofhuttenfeest. De deelnemers aan de mars wilden hun solidariteit met het Joodse volk betuigen. Foto Alfred Muller
JERUZALEM – In Jeruzalem werd donderdag een grote mars gehouden van christenen uit de hele wereld ter gelegenheid van het Loofhuttenfeest. De deelnemers aan de mars wilden hun solidariteit met het Joodse volk betuigen. Foto Alfred Muller

De ambassade neemt een aantal stappen om het doen van investeringen te bevorderen, aldus directeur Malcolm Hedding donderdag op een persconferentie in Jeruzalem. De ambassade is een samenwerkingsverband begonnen met de internationale christelijke kamer van koophandel om christelijke zakenlieden te stimuleren relaties op te bouwen met Israëlische collega’s.Verder wil de Christelijke Ambassade haar samenwerking met de Israëlische krant The Jerusalem Post gebruiken om te wijzen op investeringsmogelijkheden. De krant geeft samen met de ambassade elke maand een internationale editie uit voor christenen. De ambassade draagt ook bij aan de Israëlische economie door elk jaar een christelijke viering van het Loofhuttenfeest in Jeruzalem te organiseren. Dit levert de Israëlische economie 15 miljoen dollar op.

De oproep om investeringen uit Israël terug te trekken, klonk voor het eerst op een VN-conferentie tegen racisme in Zuid-Afrika in 2002. Daarbij stelden tegenstanders van Israël dat land voor als het nieuwe apartheidsregime in de wereld.

De Presbyteriaanse Kerk startte in juli 2004 een onderzoek naar de vraag hoe fondsen kunnen worden teruggetrokken uit bedrijven die zakendoen in Israël. Het boycotidee kreeg steun binnen de Wereldraad van Kerken en in verschillende andere kerken.

De campagne lijkt echter al over het hoogtepunt heen. Kerken die de terugtrekking van fondsen overwegen, stuiten namelijk op tegenstand onder kerkleden. Het Sabeel Centrum voor de Palestijnse Bevrijdingstheologie in Jeruzalem echter probeert het idee levend te houden in de kerken. De organisatie ontvangt kerkelijke delegaties uit de hele wereld.

Parsons zei dat meer dan 5500 christenen uit 72 landen zich deze week ingeschreven hebben voor de christelijke viering van het Loofhuttenfeest, dat de Christelijke Ambassade organiseert in Jeruzalem. De beweging van het christenzionisme is volgens hem geen product van de Amerikaanse christelijke wereld. „Dit jaar zijn de VS en Brazilië opnieuw vertegenwoordigd met ongeveer 750 pelgrims elk.”

Verder doen volgens Parsons dit jaar 500 pelgrims uit Finland mee, van wie de meesten afkomstig zijn uit de Lutherse Kerk en andere traditionele kerken. Verder hebben zich Italiaanse rooms-katholieke en Russisch-orthodoxe christenen opgegeven.

De deelnemers aan de christelijke viering van het Loofhuttenfeest kunnen seminars bijwonen. Ook worden gezamenlijke bijeenkomsten met christelijke en joodse sprekers uit Israël en andere landen gehouden.

Woensdag organiseerde de ambassade een welkomstdiner voor 150 Joden die deze zomer hun nederzettingen in de Gazastrook moesten verlaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer