Binnenland

Eerste polis voor diabetespatiënten goed ontvangen

DEN HAAG - Zorgverzekeraars hebben tot 18 december de tijd hun verzekerden een nieuwe polis voor te leggen. Tot die tijd is het vooral voor chronisch zieken afwachten wat het nieuwe verzekeringsstelsel hun brengt. Delta Lloyd Groep doorbrak als eerste de spanning door naar buiten te treden met een aparte polis voor diabetespatiënten. Directeur Joop Gillisen van de Diabetesvereniging Nederland is enthousiast.

20 October 2005 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 03:05
DEN HAAG – Een nieuwe zorgpolis voor diabetici moet de zelfstandigheid van patiënten bevorderen en de kans op complicaties verkleinen. Foto: een apparaatje dat een insulinepen en een bloedglucosemeter combineert. - Foto ANP
DEN HAAG – Een nieuwe zorgpolis voor diabetici moet de zelfstandigheid van patiënten bevorderen en de kans op complicaties verkleinen. Foto: een apparaatje dat een insulinepen en een bloedglucosemeter combineert. - Foto ANP

„Jarenlang moesten we ze in een dure standaardpakketpolis stoppen. Met het nieuwe verzekeringsstelsel is het technisch mogelijk en financieel niet nadelig om zorg op maat te leveren voor deze groep.”Eigenlijk is Jeroen van den Oever zo uitgepraat als hem wordt gevraagd de nieuwe ziektekostenpolis voor diabetespatiënten, DiaVitaal geheten, toe te lichten. Hij is directeur van DiaVitaal, dat onderdeel is van het concern Delta Lloyd Groep.

„Patiënten met diabetes spenderen jaarlijks 5000 tot 7000 euro aan zorgkosten. Daarmee zijn ze voor geen enkele particuliere verzekeraar interessant”, zegt Van den Oever over het bestaande systeem. „In het nieuwe verzekeringsstelsel hebben we een acceptatieplicht én moeten we ook mensen met diabetes een polis aanbieden. Voor elke diabetespatiënt die we opnemen, krijgen we bovendien extra inkomsten uit een algemene pot; het zogenaamde vereveningssysteem.”

Wat hij er maar mee wil zeggen, is dat het nieuwe verzekeringsstelsel ook voor chronisch zieken -of misschien júíst voor chronisch zieken- helemaal niet zo nadelig hoeft uit te pakken als sommige patiëntenorganisaties willen doen geloven. Inmiddels kan hij dat ook concreet maken aan de hand van de zojuist gepresenteerde polis DiaVitaal.

„Eigenlijk is het een gewone basisverzekering, zij het dat ze specifiek is toegesneden op mensen met diabetes. Ook niet-diabetespatiënten kunnen ervoor kiezen, alleen hebben ze daar weinig aan. Verder is het niet zo dat het de enige polis is die wij diabetespatiënten straks aanbieden. Als ze dat willen, kunnen ze ook voor de gewone basisverzekering gaan.”

Mensen met diabetes die voor DiaVitaal kiezen, houden zelf hun bloedsuikerwaardes bij in een digitaal dossier. Van den Oever: „Wat ze nodig hebben aan medicijnen en verdere hulpmiddelen kunnen ze ook via internet bestellen. Verder kunnen ze gratis bellen of mailen met een diabetesverpleegkundige op het moment dat het nodig is.”

Eens per jaar moeten de DiaVitaal-verzekerden volgens hem op pad voor de zogenaamde jaarcontrole. „Ze kunnen dan op één ochtend langs de diabetesverpleegkundige, de diëtist, internist en noem maar op. Het komt er dus op neer dat wij voor de gebruikers van deze polis een nieuwe zorgketen arrangeren, die vooral efficiënt is en uitgaat van zelfstandige patiënten. Wie hiervoor kiest, hoeft zich niet langer om de zoveel weken bij de huisarts te laten wegen om zo te kijken hoe zwaar hij is.”

Sneller, efficiënter, je eigen dossier bijhouden via internet; bevestigt deze polis niet dat verzekeraars zich straks vooral richten op mondige en hoogopgeleide patiënten?

„Uit onderzoeken en ook uit gesprekken die we met de Diabetesvereniging Nederland hebben gevoerd, blijkt dat er behoefte bestaat aan diabeteszorg die op deze manier is ingericht. En uiteraard hebben we het hier niet over de ernstig zieke diabetespatiënten. We praten over mensen die ondanks deze ziekte volop in het leven staan en het beu zijn om van het kastje naar de muur te worden gestuurd.”

Waar zit voor u de winst?
„Praat je over de korte termijn, dan zit die vooral in het doelmatiger inkopen van medicijnen en hulpmiddelen voor mensen met diabetes, waardoor we wat kunnen besparen. Voor de lange termijn voorzien we dat diabetesrichtlijnen door patiënten, naarmate ze zelf meer aan het stuur komen te zitten, trouwer worden nageleefd. Aanvullende behandelingen voor slechtziendheid of amputaties zullen daardoor minder vaak voorkomen. Ook dat kan leiden tot een kostendaling en tot gezondheidswinst voor de verzekerde.”

vraag (u14(Wat staat Nederland te wachten als alle zorgverzekeraars straks op deze manier aan de slag gaan?

„Mijn verwachting is dat er uiteindelijk steeds meer polissen zullen komen die net als DiaVitaal zijn gekoppeld aan een specifiek zorgarrangement voor specifieke groepen. Niet alleen de verzekeraars, maar ook de verzekerden zullen daar meer garen bij spinnen, dan bij het bedingen en afsluiten van de groepskorting die je kunt krijgen als je je als vereniging of megabedrijf besluit collectief te verzekeren bij een partij. Mocht het namelijk zo ver komen dat 80 procent straks in een collectief zit dat korting krijgt, dan zullen verzekeraars direct de premies laten stijgen. Op die manier holt dit middel zichzelf uit.”

Directeur Joop Gillissen van de Diabetesvereniging Nederland bevestigt met diverse verzekeraars van gedachten te hebben gewisseld over de wensen die in zijn achterban leven over de nieuwe polis. „Niet elke diabetespatiënt zal hiervoor kiezen, maar afhankelijk van hoe ze met hun ziekte willen omgaan, is dit voor een deel van onze leden inderdaad wel degelijk interessant.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer