Buitenland

Weer discussie vrijdag-vergadering Europees Parlement

Het Europees Parlement overweegt opnieuw op vrijdag te vergaderen. Een kleine meerderheid van de zeven fractievoorzitters dringt aan op de vrijdagzittingen. De campagne voor parlementaire hervorming, onder leiding van de drie jonge Nederlandse europarlementariërs Van der Laan (D66), Buitenweg (GroenLinks) en Van Hulten (PvdA), verzet zich hier echter tegen.

ANP
11 June 2002 16:18Gewijzigd op 13 November 2020 23:37

Volgens de Bende van Drie, zoals zij in Straatsburg soms door het leven gaan, steunen zeker negentig EP-leden hun actie niet op vrijdag te vergaderen. Ook zou het woensdag in een stemming er op kunnen uitdraaien dat zij een meerderheid achter zich krijgen, is hun verwachting.

Vorig jaar en in 2000 wist de Bende van Drie de vrijdagzittingen met succes van de agenda af te voeren. Zij zien dit als opmaat voor een bredere discussie over het einde van de maandelijkse parlementszittingen in Straatsburg, die volgens hen alleen tegemoetkomen aan het Franse prestige. Ook kost het „reizend circus tussen Brussel en Straatsburg” de belastingbetaler handen vol geld, betogen zij.

Volgens het Verdrag van Amsterdam moeten zeker twaalf zittingen per jaar plaatsvinden in Straatsburg. Verder zijn er kortere vergadersessies in Brussel. Het secretariaat van het EP zit dan weer in Luxemburg. Het Nederlandse drietal wil overigens elke ’niet-Straatsburgweek’ op woensdag een korte sessie houden in Brussel.

Vier van de zeven fractievoorzitters in het EP, die de vergaderagenda voorbereiden, zijn echter van Franse of Duitse origine. Zij willen wegens de ligging aan de grens van de Franse stad en het symbolische en historische belang van Straatsburg weer een volledige werkweek invoeren voor de zittingen in de Franse stad, dus ook op vrijdag.

De Bende van Drie stelt dat Straatsburg te ver is verwijderd van Brussel als echt Europees machtscentrum. Van der Laan (D66) noemt dit „ondemocratisch.” „Nergens ter wereld heb je een parlement dat is gevestigd op een plaats waar de instelling die het moeten controleren niet vergadert.” Buitenweg betoogt verder dat de aanwezigheid van de legionallabacterie, die vorige week in Straatsburg werd ontdekt, een teken te meer is dat Straatsburg als vergaderplaats niet geschikt is.

„Legionalla gedijt vooral in warm en stilstaand water. Als een gebouw slechts vier dagen per maand in gebruik is, neemt het risico op legionalla toe”, aldus Buitenweg. Als financieel rapporteur van de begroting van het Europees Parlement wil zij ook een onderzoek naar de kosten die het op en neer reizen tussen Straatsburg en Brussel heeft voor de Franse belastingbetaler. „Wellicht zorgt dit ook in Frankrijk voor andere gedachten.”

Van der Laan hoopt dat de nieuwe Tweede Kamer het oude unanieme Nederlandse standpunt tegen Straatsburg als EP-vestigingsplaats overneemt. „CDA en VVD komen in de regering, dus die mogen dit oude standpunt zo overnemen. De LPF is hoe dan ook tegen het Europees Parlement. Misschien kunnen ze een goed begin maken door Straatsburg af te schaffen.”

De drie Nederlandse europarlementariërs zien voor het parlementsgebouw in Straatsburg een toekomst weggelegd als vestigingsplaats voor een universiteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer