Poetin wil corridor voor Kaliningrad
De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag op de tweejaarlijkse top van Oostzeestaten opnieuw gepleit voor de instelling van verkeerscorridors naar Kaliningrad, wanneer die enclave van Rusland geïsoleerd komt te liggen door de uitbreiding van de Europese Unie.
Poetin vergeleek zijn plan met de routes naar West-Berlijn in de jaren zeventig. „Zelfs toen, tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog, konden ze voor dit soort problemen oplossingen verzinnen”, zei Poetin. Hij gaf toe dat het misschien niet de beste oplossing is, „maar wat wij hier vandaag te horen krijgen is slechter dan de Koude Oorlog.”
Via de corridors zouden de 1 miljoen inwoners van Kaliningrad net zo gemakkelijk als nu zonder visum van en naar de rest van Rusland moeten kunnen reizen. De Europese Unie heeft het plan van Poetin al afgewezen. De Unie wil visa verplicht stellen en heeft er bij Moskou op aangedrongen consulaten in de enclave te openen.
„Wij zullen nooit akkoord gaan met een schending van de soevereiniteit van de Russische Federatie”, zei Poetin. „Het visumregime moet uniform gelden voor alle burgers van de Russische Federatie, ongeacht waar zij wonen.” De Russische premier Michail Kasjanov probeerde de buurlanden gerust te stellen met de opmerking dat de criminaliteit in Kaliningrad niet hoger is dan in de omliggende landen.
Verscheidene deelnemers aan de top benadrukten dat Kaliningrad een graadmeter is voor de samenwerking van Rusland met de EU. Zij benadrukten dat de regio economisch profijt kan hebben wanneer de omliggende landen lid worden van de Unie.
De Deense premier Anders Fogh Rasmussen, wiens land in juli het roterende voorzitterschap van de EU overneemt, zei ervan overtuigd te zijn dat er een soepel systeem kan worden bedacht „dat geen onredelijke grens zal worden.” De Finse premier Paavo Lipponen zei dat „wij in principe niet terug moeten keren naar iets wat wij vroeger hadden, maar vooruit moeten kijken, bijvoorbeeld met visumregimes.” Ook de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, Poetins grootste bondgenoot in de EU, zag niets in de voorgestelde corridors, die volgens hem misschien wel werken voor het spoor- en luchtverkeer, maar niet uitvoerbaar zijn voor het wegverkeer.