Noorwegen heeft nieuw kabinet
OSLO (AP) - Het kabinet van de nieuwe Noorse premier Jens Stoltenberg is maandag met tien mannelijke en negen vrouwelijke ministers in functie getreden. De Arbeiderspartij van Stoltenberg levert tien bewindslieden, Socialistisch Links vijf en de Centrumpartij vier.
De rood-groene coalitie behaalde bij de verkiezingen van vorige maand de meerderheid in het parlement en treedt in de plaats van de centrumrechtse minderheidsregering van Kjell Magne Bondevik.In het nieuwe kabinet wordt Jonas Gahr Stoere van de Arbeiderspartij minister van Buitenlandse Zaken. Kristin Halvorsen van Socialistisch Links krijgt Financiën in haar portefeuille, Odd Roger Enoksen van de Centrumpartij wordt minister van Oliezaken en Anne-Grete Stroem-Erichsen van de Arbeiderspartij minister van Defensie. Voormalig leider van Socialistisch Links Erik Solheim, onder wiens bemiddeling de regering van Sri Lanka en de Tamil Tijgers in februari 2002 een wapenstilstand sloten, wordt minister van Ontwikkelingssamenwerking.
De nieuwe regering is de eerste in Noorwegen in twintig jaar die steunt op een meerderheid in het parlement. Voor Stoltenberg (46) is het de tweede keer dat hij een regering leidt; in 2000 was hij de jongste premier uit de Noorse geschiedenis. In de kabinetsformatie hebben sommige ministeries een nieuwe naam gekregen (zoals ministerie van ”Vernieuwing” in plaats van ”Modernisering”), maar van grote ingrepen in de organisaties heeft Stoltenberg afgezien.
Het 4,6 miljoen inwoners tellende Noorwegen heeft de afgelopen jaren kunnen profiteren van sterk gestegen olie-inkomsten. Het overschot is gestort in een fonds dat inmiddels is gegroeid tot 1,2 biljoen kroner (154 miljard euro), dat in het buitenland wordt geïnvesteerd om de Noorse economie niet oververhit te laten raken. De nieuwe regering heeft beloofd van die rijkdom zo veel mogelijk af te blijven en heeft nieuwe belastingen aangekondigd om haar plannen te financieren. De nieuwe regering wil de werkloosheid verminderen, het onderwijs en de ouderenzorg verbeteren en in het hele land dagopvang voor kinderen organiseren.
De coalitiepartijen hebben afgesproken om de vraag of Noorwegen moet toetreden tot de Europese Unie te laten rusten. Ze zijn er zelf verdeeld over en de Noorse kiezers hebben zich er al twee keer in een referendum afwijzend over uitgesproken.
Ook heeft Socialistisch Links om aan de regering te kunnen deelnemen zijn verzet tegen het Noorse lidmaatschap van de NAVO voorlopig terzijde geschoven. De coalitiepartijen hebben wel aangekondigd het contingent van ongeveer twintig Noorse militairen uit Irak te zullen terugtrekken. Ook de Noorse deelname aan de Amerikaanse operatie Enduring Freedom in Afghanistan wordt beëindigd, maar in plaats daarvan wordt het Noorse aandeel in de NAVO-vredesoperatie in dat land uitgebreid.