Remkes: Acute dreiging weggenomen
DEN HAAG (ANP) – Met de arrestatie vrijdag van zeven vermoedelijke terroristen die banden hebben met verdachten van de zogenoemde Hofstadgroep, is een acute dreiging tegen een aantal landelijke politici en de AIVD weggenomen. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zei dat vrijdag na de aanhouding van de zeven verdachten.
Het gebouw van de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) in Leidschendam en enkele nationale politici waren volgens Remkes het doelwit van geplande aanslagen. „Het was nodig om in te grijpen om aanslagen te voorkomen. De dreiging is niet verdwenen, maar de acute dreiging is weggenomen", aldus de minister van Binnenlandse Zaken.De Hofstadgroep neemt ondanks eerdere aanhoudingen toe in omvang, verklaarde hij. De groep rond de vrijdag opnieuw opgepakte Samir A. (Azzouz) bestaat volgens Remkes op dit moment en zover bij hem bekend, uit enkele tientallen personen.
Minister Donner van Justitie zei dat de extra veiligheidsmaatregelen in Den Haag genomen zijn uit voorzorg voor de actie. Hoewel de geplande arrestaties allemaal zijn gelukt, is de politie nu nog druk bezig met het doorzoeken van de woningen van de verdachten. Wat er bij hen is gevonden kan de bewindsman dan ook nog niet zeggen. Meer acties in deze zaak worden nog niet verwacht.
De veiligheidsmaatregelen in Den Haag blijven nog van kracht, omdat men niet het risico wil nemen dat iets over het hoofd is gezien of dat sympathisanten van de verdachten uit woede gaan ageren, lichtte Donner toe. Tot hoe lang de extra beveiliging van kracht blijft, is daarom dan ook nog niet duidelijk.
Zo worden behalve het Binnenhof in Den Haag ook onder meer het gebouw van de veiligheidsdienst AIVD in Leidschendam en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie in Den Haag extra beschermd.
De nationale recherche besloot eerder op de dag in te grijpen op basis van informatie van de AIVD. Daaruit bleek volgens Donner dat de verdachten wapens probeerden te krijgen.
De terreurverdachten die vrijdag zijn aangehouden, wilden handelen vanuit extreem–godsdienstige ideologie. Een paar verdachten wilden hun islamitisch geloof volgens hem misbruiken om hun daden te rechtvaardigen. Donner benadrukte echter dat de moslimgemeenschap wat hem betreft daar niet op mag worden aangekeken.
Premier Balkenende zei vrijdag na afloop van de minsterraad dat hij blij was dat er actie was ondernomen. „Een actie als vandaag maakt duidelijk dat we hechten aan de vrijheid van meningsuiting, dat politici niet de mond mag worden gesnoerd".