Kerk & religie

Dr. Van Gurp verwijt synode GKV „smaad”

DALFSEN - „Wij mogen ervan overtuigd zijn dat het werk van de komende synode een onderdeel is, niet van tempelschennis, maar van tempelbouw.”

Kerkredactie
13 October 2005 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 03:03

Dat schrijft dr. P. van Gurp, emeritus predikant binnen de zogenoemde nieuwe vrijgemaakte kerken, in het jongste nummer van het blad Reformanda.Hij reageert hiermee op het appèl dat de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) recent op zijn kerkverband (dat uit de GKV is voortgekomen) heeft gedaan om „in de eenheid van het algemeen en ontwijfelbaar christelijk geloof te komen tot herstel van de verbroken gemeenschap.”

Dr. Van Gurp kritiseert vooral de woorden van synodepreses ds. P. Niemeijer tijdens de besprekingen hierover. Deze stelde dat het niet zomaar gaat om een gesprek met hen die zich hebben vrijgemaakt, maar om een appèl. „Dat is veel sterker dan een gesprek”, aldus ds. Niemeijer ter synode. „Deze broeders en zusters hebben het kerkverband verlaten. Ze hebben de tempel van God geschonden. Dát wil ik overeind houden.”

„Dit is wel spreken op een hoog niveau en met zeer grote woorden”, schrijft dr. Van Gurp in Reformanda. „Want de Schrift zegt: wie de tempel van God schendt, die zal door God geschonden worden. Daartegenover geloven wij zeker dat hiermee kwalijk wordt gesproken van het werk van de Heere (de nieuwe vrijmaking; red.). En wij leggen deze smaad neer voor het aangezicht van de Heere. Wij mogen ervan overtuigd zijn dat het werk van de komende synode een onderdeel is, niet van tempelschennis, maar van tempelbouw.”

De nieuwe vrijgemaakte kerken komen zaterdag voor het eerst in generaal synodaal verband samen, in Mariënberg. Op vrijdagavond heeft een bidstond plaats.

De synode zal zich onder meer bezighouden met het heroverwegen van synodebesluiten van de GKV sinds de synode van Leeuwarden (1990). Belangrijke punten zijn verder de „opleiding tot de dienst des Woords”, de aanpassing van de kerkorde, de naam van het kerkverband en de voortzetting van het blad Reformanda als kerkblad.

Wat de naam betreft: volgens dr. Van Gurp kunnen de nieuwe vrijgemaakte kerken de „oude naam Gereformeerde Kerken” aanhouden. „Wij zijn immers de wettige voortzetting van de Gereformeerde Kerken. Maar het is nodig om duidelijk af te wijzen de verminking van deze naam door voor- of achtervoegingen (zoals bijvoorbeeld nieuw vrijgemaakten).”

De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt besloot recent óók om vast te houden aan haar „officiële naam”, Gereformeerde Kerken in Nederland. Dr. Van Gurp erkent desgevraagd dat hier een probleem ligt. „Maar de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt nóémen zich meestal ook Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Ze zetten over het algemeen een v’tje achter hun naam.”

Op plaatselijk niveau kunnen er straks dus zowel een gereformeerde kerk vrijgemaakt en een nieuw-vrijgemaakte kerk zijn, die zich beide tooien met de naam gereformeerde kerk. En wellicht kent diezelfde plaats ook nog een gereformeerde kerk binnen het verband van de Protestantse Kerk. Dr. Van Gurp: „Die situatie kun je inderdaad gaan krijgen, ja.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer