Utrecht: Sancties op dragen burka
UTRECHT - De gemeente Utrecht eist dat vrouwen met een bijstandsuitkering afzien van het dragen van een burka, als dat het vinden van werk onmogelijk maakt. Doen ze dat niet, dan zal hun een sanctie opgelegd worden.
Een woordvoerster van de gemeente zei dinsdag dat de domstad de eerste gemeente in Nederland is die sancties op het dragen van een burka heeft afgekondigd.Directe aanleiding voor de maatregel zijn twee islamitische vrouwen die de sociale dienst onlangs lieten weten dat ze principieel zouden weigeren hun burka af te doen tijdens een sollicitatiegesprek. Ook het alternatief, een niet-gelaatsbedekkende hoofddoek, wezen ze van de hand. Het ging volgens de woordvoerster om goed geïntegreerde en in beginsel goed bemiddelbare vrouwen.
Utrecht beroept zich met de sancties op de Wet werk en bijstand, die eist dat iemand in de bijstand geen dingen doet die het werken bemoeilijken of onmogelijk maken. Dat botst niet met het grondrecht om op je eigen manier je geloof te beleven en daaraan uitdrukking te geven, aldus de gemeente. Wel kan de geloofskeuze door de maatregel consequenties hebben, vanwege de aan de bijstand verbonden verplichtingen.
Verder stelt de gemeente dat de sancties ook in lijn zijn met uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling. Die stelde meer dan eens werkgevers in het gelijk die medewerkers hadden verboden een burka te dragen, aldus de gemeente Utrecht. De commissie deelde twee jaar geleden ook de opvatting van het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Amsterdam dat het dragen van een gezichtssluier door leerlingen van de school de onderlinge communicatie belemmert.
Enkele gemeenten in België, waaronder Gent en Antwerpen, hebben het dragen van de burka in het openbaar al verboden. Andere gemeenten overwegen datzelfde te doen.
Ook minister Verdonk (Integratie) wil het dragen van een burka in bepaalde situaties verbieden. Ze gaat onderzoeken of zo’n verbod juridisch haalbaar is. Een algemeen verbod op de burka is volgens haar niet goed mogelijk. Wel wil Verdonk nagaan of een verbod vanuit veiligheidsoverwegingen op bepaalde momenten in bepaalde gebieden haalbaar is.