Tegengas
Hoe vaak nog, Eduard? Dat is de verzuchting op het Centraal Planbureau (CPB) sinds oud-LPF-minister Bomhof het onderzoeksinstituut vorige week zondag voor de derde keer in staat van beschuldiging stelde.
Zijn verhaal, nu in het tv-programma Business Class, luidt: het CPB heeft in 2002 op verzoek van toenmalig minister van Financiën Hoogervorst cijfers over de economie aangepast in het voordeel van het kabinet.„Normaal gesproken springen we onmiddellijk in de pen om op zoiets te reageren”, laat een CPB-woordvoerder („wij gaan nooit met onze naam in de krant”) moedeloos weten. „Nu denken we: Laat maar, het heeft geen zin.”
Een alerte burger zal denken: Hier wil ik toch het mijne van weten.
„We hebben al twee keer gezegd: Dit verhaal is onjuist. Ook oud-LPF-minister Heinsbroek heeft de Kamer al eens laten weten dat Bomhoffs beschuldigingen niet op waarheid berusten. Ik geef toe: Heinsbroek en Bomhoff waren niet elkaars beste vrienden. Maar alles bij elkaar moet dat toch voldoende zijn.”
Bomhoff kan letterlijk citeren wat CPB-ambtenaren de minister zouden hebben toegezegd.
„Ach, die man is al jaren bezig zijn gal over ons te spuwen. Maar in de tijd dat hij directeur was van het onderzoeksbureau Nyfer lag hij zelf onder vuur vanwege de Betuwelijn. Van alle ramingen die er over die lijn zijn verschenen, was de zijne de enige met een positief saldo. En de opdrachtgever was de grootste belanghebbende: het Havenbedrijf in Rotterdam.”
Kapper
Jarenlang deed de gemeente Almelo er alles om haar langdurig werklozen weer aan een baan te helpen. „Vaardigheidstrainingen, bijscholingscursussen”, zo zegt woordvoerster Janny Vleerbos. „Veel van hen hebben al een heel traject achter de rug.”
Na een onderhoud met een delegatie van werkgevers besloot de gemeente van koers te veranderen. Vleerbos: „Uit dat gesprek maakten we op dat het veel van deze werkzoekenden aan een goede uitstraling ontbrak.”
Almelo besloot een nieuw arbeidsmarktoffensief in te zetten. Onderdeel daarvan is dat de langdurig werklozen onder begeleiding van de gemeente eerst hun uiterlijk gaan verbeteren. Bijvoorbeeld via een bezoek aan de diëtist, de modezaak, of de kapsalon.
„Het ministerie stelt 245.000 euro subsidie voor het offensief beschikbaar”, laat Vleerbos weten. „Indien nodig draagt ook de plaatselijke middenstand een steentje bij.”
Is de vorm dan toch belangrijker dan de inhoud?
„Het is én-én. We deden al heel veel, maar dit aspect ontbrak nog. Ik ben ervan overtuigd dat werklozen met een verzorgd uiterlijk meer kans maken als ze zich bij het uitzendbureau inschrijven.”
Pas
Laat zien wie je bent. Dat is de boodschap van Gilde Opleidingen in Noord- en Midden-Limburg. Na de herfstvakantie dienen alle 13.000 leerlingen en ruim 1100 personeelsleden duidelijk zichtbaar een badge te dragen met daarin hun schoolpas met foto.
„Leerlingen en medewerkers hadden al zo’n schoolpas, maar nu vragen we hun die ook op hun kleren te dragen”, aldus woordvoerder Loes Beckers. „De maatregel is genomen uit het oogpunt van veiligheid. Aanleiding is onder meer het feit dat vorig jaar een leerling in Venlo een docent heeft bedreigd.”
Is zo’n maatregel niet wat overdreven?
„Nee. We willen geen detectiepoortjes, dus kiezen we voor deze oplossing. Sommigen zullen het dragen van zo’n badge niet altijd even modieus vinden. Maar uit tevredenheidsonderzoeken weten we dat leerlingen en docenten het prettig vinden als de school serieus aandacht besteedt aan een veilige leer- en werkomgeving.”