Poloshirtjes voor kleinkinderen Beatrix
ASSEN - Vijf bloesjes haalt koningin Beatrix uit het blauw-witte pakpapier. Poloshirts voor haar kleinkinderen. Cadeautje van de Drentse Jongerenraad.
Met het vriendelijke verzoek aan de Majesteit om haar nakroost er over een tijdje aan te herinneren dat ze met hun ideeën altijd terechtkunnen bij een jongerenraad. De Koningin lacht. Tegen die tijd zullen haar kleinkinderen al uit de shirts zijn gegroeid.De Koningin kreeg het cadeau afgelopen zaterdag in Assen tijdens haar bezoek aan Drenthe in het kader van haar zilveren jubileum. Gezeten aan de tafel voor de bar wisselde de vorstin een krap halfuur van gedachten met een tiental jongeren. Glaasje bij de hand. Verhalen over „oprecht en open” contact met Drentse jongeren, over onverschillige jeugd, over tolerantie die na de moord op Van Gogh „te wensen over laat”, over het moeizaam rekruteren van leden voor de jeugdraad.
Een oud-lid van de jeugdraad verhaalt hoe de organisatie in de pioniersfase niet altijd even daadkrachtig was. „Er was een uitgewerkt plan om een nachtbus voor Drentse jongeren te laten rijden, maar daar kwam het niet van, omdat de jeugdraad niet op orde was.”
Anderhalf uur voor het gesprek met de jongeren arriveert koningin Beatrix bij het Drents Museum, in het centrum van Assen. Daar staan toeschouwers rijen dik. De Koningin wuift. Kinderen genieten van snelle politiemotoren met blauwe zwaailampen. De lucht van gebakken kibbeling waaiert over de zaterdagse markt. Een nuchtere Drent achter de dranghekken mompelt iets over „aapjes kijken.” Digitale camera’s klikken. Kreten klinken over Majesteits blauwe hoed. Een glunderend joch krijgt een oranje petje, ballon, vlaggetje en jojo.
Jongeren en cultuur vormen de rode draad voor het koninklijk bezoek aan Drenthe. Breed begrip, cultuur. Neem het olievatenorkest: jongeren die op een stel vaten staan te rammen. Luidruchtige hiphoppers met niet altijd even diepzinnige teksten.
Graffitispecialist Mathieu Keuter staat bij een forse graffitiafbeelding. Verfpotjes op de grond. Keuter heeft de vorstin hoogstpersoonlijk gesproken. „Het was een leuk gesprekje. Ze vroeg iets over de stijl van graffiti. Ik heb haar verteld dat ik vroeger ’s nachts nog wel eens meedeed aan ondeugende graffitispuitacties.”
Bij een kraampje wordt in de zogeheten ”Mensenbieb” de vinger gelegd bij vooroordelen jegens bijvoorbeeld nieuwkomers. „Blondjes zijn dom”, roept een poster. „Leen geen mening, oordeel zelf”, luidt het advies op een plakkaat. Bij het Instituut voor Creatieve Ontwikkeling heft een koor basisschoolkinderen een lied aan.
In het lommerrijke, zonovergoten Veenhuizen wachten rijen toeschouwers tegen drieën op de komst van het koninklijke bezoek. In allerijl bevestigen jongedames een rij vlaggetjes aan de dranghekken. R. A. Talens, voormalig wethouder uit het nabijgelegen Norg, geniet van de „ontspannen” sfeer bij het monumentale Verenigingsgebouw.
Hij herinnert zich nog het koninklijk bezoek uit 1989. „Het viel me toen op dat de Koningin heel ontspannen was. De beveiliging wilde kinderen op afstand houden. Maar koningin Beatrix verzette zich daartegen.”
Voor het Verenigingsgebouw zingt een schare schoolkinderen de vorstin een warm welkom toe. „Majesteit, welkom hier.”
Grimmige hekken met prikkeldraad vormen het decor voor het slot van het bezoek van de Koningin. In het Gevangenismuseum is de jeugd aan de slag met onder meer harp spelen, klomp met zeiltje maken en een poppentheater.
De Koningin is na afloop van het bezoek te spreken over het elan van Drenthe. „Ik ben blij dat u over de hunebedden bent heen gestapt.”
Koningin Beatrix bezoekt in het kader van haar zilveren regeringsjubileum alle provincies. Op 18 oktober is het tiende bezoek, dan gaat de Koningin naar Noord-Brabant.